Test uw longen op Wereldspirometriedag

Array

Op donderdag 14 oktober doet de afdeling Longziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum mee aan de Wereldspirometriedag. Mensen kunnen wereldwijd op deze dag hun longfunctie laten meten. Ook in het LUMC kunt u terecht voor dit onderzoek.

Diagnose
De longfunctieafdeling van het LUMC wil door het gratis aanbieden van spirometrietesten aandacht vragen voor chronische longziekten en COPD in het bijzonder. COPD is een chronische obstructieve longziekte die benauwdsheidsklachten veroorzaakt. Elk jaar overlijden er in Nederland ruim 6000 mensen aan deze longziekte. Dat is bijna twee keer zoveel als aan borstkanker. Meer dan 300.000 Nederlanders hebben de diagnose COPD. Maar nog eens 200.000 mensen hebben COPD zonder het te weten.

Vroegtijdig opsporen
Spirometrie is een eenvoudige blaastest waarmee vroegtijdig longaandoeningen opgespoord kunnen worden. Bij Spirometrie meten we de hoeveelheid lucht, die u na rustig diep inademen maximaal kunt uitademen. Dit zegt iets over de inhoud van uw longen. Ook meten we hoeveel lucht u in één seconde kunt uitblazen. En dat zegt iets over de vernauwing van uw luchtwegen. De test duurt ongeveer vijftien minuten.

Gratis test
Bent u (ex) roker, heeft u last van slijm, van hoesten of heeft u ademhalingsproblemen? Het LUMC biedt u een gratis longfunctie-onderzoek. U kunt donderdag van 9.00 tot 15.30 uur terecht op de polikliniek Longziekten op locatie B-2 in het LUMC, Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen