UMCG informatieavond over erfelijke oorzaken van longziekten

Array

Resultaten van 20 jaar wetenschappelijk onderzoek
Astma, allergie, COPD en longkanker worden voor een groot deel door erfelijke factoren bepaald. Welke oorzaken dat zijn, wisten we twintig jaar geleden nog niet. Dankzij de medewerking van meer dan 5.000 deelnemers aan wetenschappelijk onderzoek in de afgelopen twintig jaar is nu veel bekend over nieuwe oorzaken van longziekten. Op 12 en 21 oktober organiseren onderzoekers van het UMCG een informatieavond voor deelnemers en hun familie, over wat het onderzoek tot nu toe heeft opgeleverd en in de nabije toekomst kan betekenen

Bij de start van onderzoek naar de erfelijke oorzaken van astma en allergie waren nog maar weinig technieken beschikbaar en kostte onderzoek veel tijd. Duurde het begin jaren negentig nog vier jaar om alle genen van een persoon te inventariseren, vandaag de dag is het mogelijk om in twee weken tijd de genen van een paar honderd personen te onderzoeken op alle mogelijke erfelijke afwijkingen.

Omgevingsfactoren
Maar niet alleen genen bepalen of iemand een bepaalde aandoening krijgt, ook omgevingsfactoren spelen een rol. Zo ontdekten onderzoekers van het UMCG dat er op chromosoom 5 een gen ligt dat, in interactie met roken van de moeder tijdens de zwangerschap, een verhoogd risico geeft op overgevoelige luchtwegen en astma.

Inmiddels weten we dat sommige variaties in genen aanleiding geven tot de vorming van meer of minder eiwit en kunnen we dit ook meten. Op deze wijze wordt nu onderzoek gedaan om al op kinderleeftijd te kunnen voorspellen of er een verhoogd risico is om in de toekomst een longziekte te ontwikkelen. En als we dat weten, kunnen we daar met preventie wat aan doen.

Informatieavond
Op de informatievond wordt de achtergrond van genetisch onderzoek toegelicht door drs. Olga Savenije, brengt dr. Naomi Reijmerink resultaten van Gronings astma-onderzoek en vertellen Dirkje Postma, hoogleraar Longziekten, en Gerard Koppelman, kinderarts en staflid Kinderlongziekten, over respectievelijk genetisch onderzoek bij COPD en longkanker en de toepassing: heeft de patient er iets aan? De informatieavond vindt plaats op 12 en 21 oktober, aanvang 20.00 uur in de Blauwe Zaal (ontvangst vanaf 19.30 uur in het personeelsrestaurant) in het UMCG. Voor 21 oktober is nog een aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelding kan via [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen