‘Nooit te oud voor cholesterolverlagers’

Array

Leeftijd is niet langer maatgevend bij het beginnen of stoppen met de inname van cholesterolverlagers. Vitaliteit is dat des te meer. Dat stelt prof. dr. Ton Cleophas, internist in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en hoogleraar klinische farmacologie aan de universiteit Claude Bernard in Lyon, Frankrijk.

Hij geeft zijn visie op het gebruik van de medicijngroep ‘statines’ (cholesterolverlagers) in een hoofdstuk dat hij heeft bijgedragen aan het eerder dit jaar verschenen handboek voor huisartsen met de titel ‘De meest gestelde vragen over cholesterol; Vademecum permanente nascholing’. Cleophas werd om zijn bijdrage gevraagd wegens zijn deskundigheid en internationale publicaties op het gebied van cholesterol. In Nederland slikken zo’n anderhalf miljoen mensen statines.

De internist haalt diverse wetenschappelijk onderzoeken aan waaruit blijkt dat statines bij ouderen net zo effectief zijn als bij jongeren, mits de ouderen niet al kampen met andere ziektes of gevolgen van veroudering. Cleophas: ,,Tot voor kort lieten veel huisartsen zich leiden door de gedachte dat cholesterolverlagers vanaf circa 70-jarige leeftijd niet meer noemenswaardig bijdragen aan een hogere levensverwachting. Inmiddels staat wetenschappelijk vast dat dit wel het geval is. Wanneer een 70-plusser verder goed gezond en vitaal is, kunnen cholesterolverlagers nog jaren winst opleveren. Je kunt er dus op latere leeftijd zinvol mee doorgaan of zelfs nog mee beginnen.”

Ondanks deze vaststelling, pleit de medisch specialist en hoogleraar in het huisartsenhandboek toch voor terughoudend gebruik, zowel door jongere als door oudere patienten. ,,Statines zijn geen onschuldige medicijnen. Ze hebben zware bijwerkingen. Veel patienten kampen met ernstige spierpijn. Ook spierweefselafbraak en onomkeerbare nierschade treden veelvuldig op.”

Volgens Cleophas vragen niet alle huisartsen afdoende aan hun patienten of er bijwerkingen zijn, terwijl veel patienten hier zelf geen melding van maken. ,,Het gevolg is dat veel statinegebruikers jarenlang met hevige spierpijnen rondlopen. Ze denken dat de spierpijn een gevolg is van normale slijtage en dat ze ermee moeten leren leven. Ze durven er vaak niet eens meer over te beginnen.”

Bij huisartsen pleit Cleophas ervoor om bewuster te speuren naar de aanwezigheid van bijwerkingen en daar hun voorschrijfgedrag beter op af te stemmen, door eventueel de dosering te verlagen of te stoppen. ,,Statines moeten zó worden toegepast dat er geen bijwerkingen zijn. Ik ben een groot voorstander van meer maatwerk. Niet te snel voorschrijven, maar onderzoeken of een leefstijladvies wellicht meer kwaliteit van leven biedt. De afweging kan zijn: wilt u lang leven met dagelijks vreselijke pijn, of prettiger leven met enig risico dat u iets eerder overlijdt? Het is een kwestie van zoeken.”

Cleophas denkt ook dat veel statinegebruikers op eigen kracht hun cholesterolgehalte kunnen terugschroeven tot acceptabele hoogte. ,,Support van de huisarts is daarbij belangrijk. Wij hebben in het Albert Schweitzer ziekenhuis onderzoek gedaan naar de vaardigheid onder de huisartsen in onze regio in het geven van leefstijladvies. We schrokken er enigszins van dat slechts 55 procent van 150 huisartsen zelf aangaf dat leefstijladvies geven voor hen een gewoonte is. Wij hebben alle huisartsen toen van informatie en literatuur voorzien en het hun ruim een jaar later nog eens gevraagd. Het percentage was toen 67. Dat is positief, maar ik zou graag zien dat het nog verder omhoog gaat.”

Bron: Albert Schweitzer ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "‘Nooit te oud voor cholesterolverlagers’"

  1. Dat is toch van de zotte.
    Eerst aangeven dat meer mensen statines moeten gebruiken.
    Dan aangeven hoe gevaarlijk ze zijn.
    En ook nog dat ze eigenlijk helemaal niet nodig zijn.

    De laatste meta-analyse, gepubliceerd in Medisch Contact, wees uit dat 1 op de 250 diabetes krijgt van statines!!
    Wordt dat ook meegedeeld aan de patient…?
    Deze mijnheer Cleophas moet worden aangeklaagd.
    Hij propageert hier een zeer schadelijk en onnodig medicijn.

    Luc Bonneux zegt hierover: “Een hoog cholesterol is een rood waarschuwingslampje. Dat duidt op een verkeerde levensstijl. Je moet niet dat lampje uitschakelen, maar je levensstijl verbeteren.”

Comments are closed.

Recente artikelen