Besparing 1,1 miljard in de zorg mogelijk

Betere kwaliteit van wondzorg en besparingen van meer dan 1 miljard dankzij zorgconcept van Wondzorginnovatie BV uit Heerlen
In Nederland kan 1,1 miljard euro worden bespaard op de kosten van wondzorg. Dat blijkt uit het deze week gepubliceerde rapport ‘Expertise Centrum Wondzorg: de methodiek van Wondzorginnovatie BV’. Als de door Wondzorginnovatie BV uit Heerlen ontwikkelde methodiek landelijk wordt toegepast, pakt dit bedrag nog hoger uit. Want er is nu alleen nog rekening gehouden met de effecten die voortkomen uit het verlagen van de directe kosten voor zorg en wondzorgmaterialen.
Wondzorginnovatie BV is niet over één nacht ijs gegaan. Het innovatieve concept is ontwikkeld na gedegen internationaal en nationaal onderzoek. Mitralis Expertise Centrum Wondzorg uit Heerlen past het concept als eerste toe en werkt nu met dit concept bij 1500 patiënten met 25.000 consulten. Dat is gebeurd in nauwe samenwerking met CZ-zorgverzekeringen, die de innovatieve wijze van werken heeft mogelijk gemaakt door regelmatige evaluaties, overleg en natuurlijk financiering.
De resultaten zijn verbluffend. Zo zeer, dat de beide directieleden van Wondzorginnovatie BV echt schrokken. “Mensen die aan huis waren gekluisterd en weer aan het werk kunnen. Veel leed kan de cliënten worden bespaard door snellere wondsluiting. En als dan ook nog blijkt dat dit al- lemaal veel goedkoper is. Ja dan lopen de rillingen je wel over de rug bij het horen van de mil- joenen en miljoenen die we kunnen en ook moeten besparen,” vindt een enthousiaste algemeen directeur Frits Boonstra.
Volgens Boonstra gaat het om het leveren van excellente wondzorg. “We wisten al wel dat het werken met hoog opgeleide professionals, die de beschikking krijgen over de best mogelijke technische middelen en beproefde methodieken, er voor kan zorgen dat de cliënt profiteert van een veel snellere en betere wondgenezing. Dus niet uitgaan van meer zorg, maar betere zorg! Maar dat we zo veel geld kunnen besparen, terwijl de zorg dus echt veel beter wordt, is fantas- tisch.”
Boonstra en zijn collega verpleegkundig directeur Hub Brull lieten alles keer op keer doorrekenen en kozen voor de voorzichtige schatting van het besparingspotentieel. “Maar dat de maatschap- pelijke voordelen ook geld opleveren is ons duidelijk. Alleen is het moeilijk om daar een precieze schatting over te doen,” aldus Boonstra.
Die voordelen behelzen bijvoorbeeld de snellere inzetbaarheid in het arbeidsproces, minder psy- chische belasting en bijvoorbeeld ook minder druk op de directe omgeving. Boonstra: “Het gaat immers om mensen die soms al jaren met wondproblemen kampen en daardoor stevig in hun mobiliteit worden beperkt. Maar dat het concept zo’n enorme directe besparing inhoudt, was zelfs voor ons een bevinding waar we kippenvel van kregen. Want dit levert de zorg een besparing op die op andere terreinen in diezelfde zorg hard nodig is.”
Inzet van hoogopgeleide professionals, hen voorzien van uitstekende methoden en technieken en daarbij het scherp in de gaten houden van de efficiency en effectiviteit vormt als het ware de drietrapsraket die op iedere locatie in Nederland kan worden ingezet om de Expertise centra voor Wondzorg nationaal uit te rollen. De beide directieleden van Wondzorginnovatie BV staan te popelen om een begin te maken. Boonstra: “Minder pijn en ellende voor de cliënt gaat hier hand in hand met minder pijn voor de schatkist. We moeten daar niet te lang mee wachten.”

Bron: Wondzorginnovatie BV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen