Zorginnovatie voor breed publiek beschikbaar

Array

ONVZ vergoedt MammaPrint: onderzoek behandeling borstkanker
ONVZ Zorgverzekeraar vergoedt voor haar verzekerden de volledige kosten van de  MammaPrint, een diagnostische test voor de behandeling van borstkanker. Het onderzoek kost 2675 euro en valt niet onder de vastgestelde dekking van de basisverzekering.

Na een chirurgische ingreep staan patient en arts voor de moeilijke keuze of een nabehandeling met chemotherapie zinvol is. Door de genactiviteit in de tumor te onderzoeken kan hierover waardevolle informatie gewonnen worden en wordt in kaart gebracht hoe agressief een borsttumor is. Bij toepassing van de MammaPrint blijkt dat 25 procent van de gevallen een chemokuur niet nodig is. Daarmee zou het aantal vrouwen dat na de behandeling van borstkanker nog een chemokuur moet ondergaan slinken van 5200 naar krap 4000 per jaar.

ONVZ vergoedt de MammaPrint vanuit een principe van keuzemogelijkheden. Erno Kleijnenberg, voorzitter van de Raad van Bestuur van ONVZ: “Een patient moet zo veel mogelijk kunnen kiezen voor de beste zorg. In de VS wordt de MammaPrint al breed toegepast met uitstekende resultaten. Dat is voor ons overtuigend genoeg om deze beslissing te nemen.”

Vraag van patienten en artsen heeft er het afgelopen jaar toe geleid dat de MammaPrint steeds meer in de praktijk wordt toegepast. Gesteund door de borstkankervereniging en een aantal ziekenhuizen heeft ONVZ het initiatief genomen. Een unieke situatie waarbij zorgverzekeraars laten zien serieus in verbetering van de kwaliteit van zorg te willen investeren.

Over MammaPrint
MammaPrint is een in Nederland ontwikkelde technologie van het Amsterdamse bedrijf Agendia. Het bedrijf analyseert met behulp van een klein stukje tumor de genactiviteit. In het Amsterdamse laboratorium wordt door middel van de techniek micro-array de activiteit van 70 specifieke genen onderzocht. Deze genen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van uitzaaiingen, en geven daarmee waardevolle informatie over het risico of de borstkanker terugkeert of niet. Aan de hand van de analyse loopt men een laag risico of een hoog risico op uitzaaiingen. De uitslag wordt doorgestuurd naar de behandelend arts, die samen met de patient de beste methode bepaalt. Inmiddels zijn 13.000 vrouwen geholpen met een risicoprofiel. MammaPrint heeft internationaal diverse prijzen gewonnen, ontving de zorginnovatieprijs van minister Klink en is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration. In de Verenigde Staten wordt de MammaPrint breed vergoed.

Bron: ONVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen