Jocelyn Berdowski onderzocht de hulpverlening bij een plotselinge hartstilstand

Jocelyn Berdowski: ‘ARREST – Optimizing out-of-hospital cardiopulmonary resuscitation’.
Promotores zijn prof. dr. A.A.M. Wilde, hoogleraar Cardiologie en prof. dr. J.P.G. Tijssen, hoogleraar Klinische Epidemiologie en Biostatistiek. Co-promotor is dr. R.W. Koster. Berdowski onderzocht de hulpverlening bij een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. De overleving is laag: tussen de tien en twintig procent, onder andere afhankelijk van hoe snel 112 wordt gebeld en hoe snel hulpverleners een Automatische Externe Defibrillator (AED) kunnen inzetten. Herkenning van een hartstilstand vergroot de overlevingskansen: 14 tegen 5 procent als de hartstilstand niet wordt herkend. Tijdens het onderzoek veranderden de richtlijnen voor reanimatie. Hulpverleners beginnen nu sneller met hartmassage en gaan langer door. Het beginnen met hartmassage na een defibrillatieschok versnelt het terugkeren van ventrikelfibrilleren (ritmestoornis). Dit heeft een negatief effect op de overleving. Berdowski promoveert op 29 oktober 2010.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen