Met een bijzonder feest met veel bewoners nam Humanitas afscheid van geëngageerde zorginnovator en directeur Hans Becker

0
326

Afgelopen week nam de 68-jarige Hans Becker afscheid als directeur van Humanitas Rotterdam waar hij gedurende achttien jaar het scepter zwaaide. Zijn afscheidsfeest was er eén om niet snel te vergeten. Uitgedost als circusdirecteur verwelkomde hij de gasten en liet hij de vele lofuitingen over zich heen komen. Naast genodigden liepen er heuse olifanten rond en zwommen er zeeleeuwen in een bassin. In de loop van de avond traden er bands op, werd er vuurwerk afgestoken en kon je genieten van een hapje en een drankje.

Volgens Hans Becker zijn er veel te veel managers in de zorg. En managers denken vaak dat het managen moet gebeuren via budgetten. Met culturele sturing bereik je echter meer resultaat. Kijk naar vele managers bij de grote organisaties. Dat zijn soms halve oplichters die zich veel mooier voordoen dan ze zijn. Die worden daarbij ook nog vaak als een soort halfgoden gezien. Of hun gekozen richting de goede is (geweest) interesseert eigenlijk niemand. Een manager is dan ook iemand die kunstjes heeft geleerd, zei Hans al wel eens in het verleden. En dat leverde hem waarschijnlijk ook de kritiek op zijn afscheidsfeest op. Een feest dat vooral voor bewoners was, maar als getergde zorgmanager en journalist kan je er natuurlijk ook verspilling in zien. Jammer want Hans Becker is een van de weinige mensen die verantwoordelijk is  voor echte verandering, zoals bij Humanitas. Daarvoor moet je een ondernemer zijn. Iemand met karaktereigenschappen als doorzettingsvermogen, lef, creativiteit, een empathische visie en het vermogen om anderen te enthousiasmeren.

En dat was prof. dr. Hans Becker, sinds 1992 werkzaam als algemeen directeur van Humanitas, op het lijf geschreven. Humanitas nam afscheid van een  bijzonder hoogleraar “Humanisering van de Zorg”

De grootste winst van de transformatie die Humanitas heeft doorgemaakt door Hans Becker, is dat ze nu mondiaal meespelen. Humanitas is door Hans Becker op de kaart gezet en de intelling ontvangt internationaal erkenning. De filosofie is in veel boeken beschreven en Hans werd met grote regelmaat uitgenodigd voor lezingen in Australie, Amerika, Duitsland, Frankrijk en bijvoorbeeld IJsland die jarengeleden nog een toppositie binnen de zorg hadden. Daarnaast komen er veel andere zorginstellingen bij Humanitas op bezoek om te zien hoe het concept in de praktijk werkt. Door deze integrale aanpak vanuit een aantal simpele basisgedachten hebben zij steeds een stapje voor op anderen.
De belangrijkste kritische succesfactor in de transformatie van Humanitas is het persoonlijk leiderschap (onafhankelijk en tegendraads) van Hans Becker geweest. Zijn enorme daadkracht en lef weet hij te combineren met een zeer informele en open manier van communiceren. Hierdoor heeft hij inmiddels vele aanhangers geïnspireerd voor zijn visie en dit heeft Humanitas geen windeieren gelegd. Kortom, een bijzonder verhaal waarin ook het patroon van Sturen op Verantwoordelijkheid te herkennen is. Door zijn filosofie eenvoudig uit te dragen en continu te herhalen geeft hij anderen richting en focus. Hij confronteert medewerkers met zijn uitgangspunten en stuurt aan op het naleven ervan. Daarnaast weet hij ondernemerschap te stimuleren en boort hij eigen verantwoordelijkheidsgevoel aan bij de “Humanitas-familie”â„¢. Medewerkers krijgen alle ruimte en geen enkel initiatief is hem te gek. Nutteloze regels worden afgeschaft en de nadruk ligt op het “doen” in plaats van het blijven “denken”. Hierdoor heeft hij inmiddels vele aanhangers geïnspireerd voor zijn visie en unieke manier van leidinggeven. Dit heeft Humanitas zeker geen windeieren gelegd en dit moet ook voor andere organisaties kan eerder regel dat uitzondering worden om de zorg het innoveren!

Zoals gezegd was er vandaag kritiek op radio 1 op het afscheidsfeest van Hans. Boze tongen vertelden dat het schaamteloze geldsmijterij was. Kennelijk waren deze mensen zelf niet aanwezig en kende zij de man Hans Becker niet. Het was een afscheidsfeest waar zowel genodigden maar vooral ook  medewerkers en bewoners van het  Humanitas-huis aanwezig waren. Er heerste een sfeer die Hans ook in de afgelopen heel bewust in de drieendertig verzorgings- en verpleeghuizen van Humanitas Rotterdam heeft geïntroduceerd. In deze huizen wordt namelijk geleefd en niet alleen wordt verzorgd. Het zijn huizen waar het levensgeluk van de ouderen voorop staat, waar de maatschappij de huizen binnenkomt door jongeren die overdag internetten, ouderen ’s-avonds een biertje komen drinken of in één van de restaurants dineren. Het is een schitterend voorbeeld van een geengageerde organisatie waar weinig moet en veel mag. Hans, bedankt voor wat je voor de ouderenzorg in Nederland hebt gedaan. In het onderstaande filmpje zie je ook dat de band vooral amateurs zijn er er geen dure acts zijn ingehuurd. Het was vooral een bijzonder feestje voor Hans en zijn  bewoners!!!

Nieuwsgierig naar het feest van Hans Becker of wil je weten hoe het er in een Humanitas-huis aan toegaat?

Bekijk dan dit filmpje!