Een kwart eeuw onderzoek naar geluk

Array

In een bericht over  een Duits onderzoek, gepubliceerd op Psycholoog.net,   dat 25 jaar gelopen heeft, blijkt dat ons geluksgevoel door een aantal factoren sterk beïnvloed wordt. Dat weerlegt de gelukstheorieen die zeggen dat ons geluksgevoel voor het grootste deel vast staat. Het onderzoek is gedaan door het Duits Instituut voor Economisch onderzoek en zij maken er uit op dat het geluksgevoel van de bevolking een goede maat kan zijn voor de effectiviteit van de politiek.

Een factor die ons geluksgevoel sterk beïnvloedt, is bijvoorbeeld onze partnerkeuze. Mensen met een neurotische partner blijken onstabieler dan mensen met een emotioneel stabiele partner. Ook de doelen die we ons in het leven stellen, hebben een invloed op ons geluk. Mensen die zich vooral richten op hun carrière, zijn over het algemeen minder gelukkig dan mensen die zich ook richten op het onderhouden van hun relaties. In verband met de carrière blijkt ook dat mensen gelukkiger zijn als ze een juiste balans hebben gevonden tussen werk en vrije tijd.

Veel gelukstheorieen gingen er vanuit dat je geluksniveau grotendeels vast staat bij je geboorte en dat er dus weinig aan te veranderen valt. In deze studie werd gevonden dat geluk zowel stabiel als veranderlijk is. Het komt niet vaak voor dat mensen binnen een korte periode grote schommelingen in hun geluk meemaken. Als we het geluksgevoel echter op de lange termijn meten, blijkt dat het bijna nooit over de gehele levenscyclus gelijk blijkt. Geluk is dus zowel stabiel (op de korte termijn) als veranderlijk (op de lange termijn).

Het onderzoek is gedaan door het Duits Instituut voor Economisch onderzoek. De wetenschappers grijpen het onderzoek aan om te beargumenteren dat economische groei niet het enige streven van politiek handelen dient te zijn. Uit deze studie blijkt dat bepaalde levenskeuzen ons geluk kunnen vergroten en de politiek dient het dan ook mogelijk te maken dat we deze keuzes kunnen maken.

Bron: Long-running German panel survey shows that personal and economic choices, not just genes, matter for happiness.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen