Nieuwe richtlijnen reanimatie

Array

Leken zonder kennis van reanimatie krijgen van 112-medewerkers voortaan het advies alleen borstcompressies te geven en geen tijd te besteden aan beademing
Dat is de voornaamste verandering in de nieuwe richtlijnen van de European Resuscitation Council (ERC) die vandaag verschijnen. Verder verschilt de nieuwe Europese richtlijn, waarop de Nederlandse wordt gebaseerd, nauwelijks van die uit 2005.

Beeld: Thinkstock

Het essentiele verschil met de oude richtlijnen is dus de telefonische instructie van de meldkamer aan een omstander zonder reanimatiescholing. In dit ‘30 seconden onderwijsmoment’ zal de medewerker de leek instrueren alleen borstcompressies te geven en geen tijd te besteden aan beademing.
Deelnemers van reanimatiecursussen zullen nog steeds leren de dertig borstcompressies met twee beademingen af te wisselen. Daarbij ligt nog meer nadruk op de kwaliteit, dus diep, snel en zo min mogelijk onderbrekingen.

De verhouding borstcompressies-beademing blijft 30:2 voor leken met reanimatiekennis, ondanks recente publicaties in The New England Journal of Medicine, JAMA en The Lancet. Die onderzoeken toonden aan dat het geven van mond-op-mondbeademing door leken de overleving niet verbetert. Een Amerikaanse studie liet zelfs zien dat het geven van borstcompressies zonder beademing beter was.

Ruud Koster, cardioloog in het AMC en een van de schrijvers van de nieuwe richtlijn, legt uit waarom de 30:2-verhouding is aangehouden: ‘Zonder twijfel is iets doen altijd beter dan niets doen. Maar na een minuut of drie is de zuurstof in het bloed op. Bovendien zijn lang niet alle reanimaties op basis van een hartstilstand. Bij kinderen bijvoorbeeld hebben reanimaties vaak een ventilatoire oorzaak.
Daarnaast is de uitkomst van reanimaties in Nederland een stuk beter dan in Amerika. Als een ambulance ter plaatse arriveert, wordt in Nederland in 60 tot 70 procent van de gevallen gereanimeerd, terwijl dat in Amerika 20 procent is.’

Mikky Jöbsis

De nieuwe Europese richtlijnen anno 2010 zijn hier te vinden.

Bron: Medisch Contact

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen