Onderzoek naar overleving en terugkeer van borstkanker

In de borstkankermaand kondigt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds een wetenschappelijk onderzoek aan naar vrouwen die borstkanker hebben gehad. Het doel is het geven van voorlichting over hoe vrouwen hun levenskwaliteit kunnen verbeteren en hoe zij kunnen voorkomen dat de ziekte terugkeert.

Het nieuwe onderzoek analyseert de reeds gepubliceerde gegevens over de invloed van voeding, lichaamsbeweging en lichaamsvet op vrouwen die borstkanker hebben. Momenteel legt een onafhankelijk panel de laatste hand aan het bepalen van de onderzoeksmethodes. De uitkomsten zullen het duidelijkste beeld ooit geven over de relatie tussen bovengenoemde factoren en de overleving van borstkanker.

Toen het internationale World Cancer Research Fund netwerk in 2007 het wetenschappelijke rapport over kankerpreventie: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: A Global Perspective presenteerde, kregen voormalig kankerpatienten het advies om de algemene aanbevelingen ter preventie van kanker te volgen. Wel werd de overleving van kanker destijds aangemerkt als een gebied waarin meer onderzoek nodig was vanwege het ontbreken van overtuigend bewijs.

Professor Martin Wiseman, medisch en wetenschappelijk adviseur voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Sinds de publicatie van ons rapport zijn er verschillende goede kwaliteitsstudies verricht naar de overleving van kanker, en borstkanker in het bijzonder. Onder andere lichaamsbeweging zou het risico op de terugkeer van borstkanker verlagen.

Hoewel deze studies onze kennis hebben vergroot, zijn ze individueel stukjes van een puzzel. Alleen door de puzzelstukjes samen te voegen – zoals in onze analyse – ontstaat een duidelijk beeld. En dat is nodig om voormalig borstkankerpatienten deskundig advies te kunnen geven over een gezonde leefstijl en te voorkomen dat de kanker terugkeert.”

De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting gepubliceerd in de zomer van 2011. Ze zijn onderdeel van het Continuous Update Project: het doorlopend analyseren van nieuwe onderzoeksresultaten en periodiek bijwerken van het kankerpreventierapport per type kanker. Vorig jaar werd de eerste update over borstkanker vrijgegeven. De update darmkanker wordt verwacht in de eerste helft van 2011. Voor meer informatie www.wcrf.nl en www.dietandcancerreport.org.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen