De verzorgde laatste levensfase

Array

Vrije Universiteit Amsterdam
* Startdatum: 22-10-2010  * Tijd: 15.45
* Locatie: Aula
* Titel: De verzorgde laatste levensfase
* Spreker: prof.dr. A.L. Francke
* Onderdeel: VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied: Medisch
* Evenementtype: Oratie

“Hoe dichter bij het sterven: hoe groter de kans dat de kwaliteit van zorg goed is”, stelt Anneke Francke, hoogleraar Verpleging en verzorging in de laatste levensfase in haar oratie. Zij baseert deze uitspraak onder meer op eigen onderzoek onder verpleegkundigen. Zorgverleners stellen in de stervensfase hoge eisen aan de zorg.

“Patienten krijgen veel aandacht, een rustige kamer en naaste familie mag komen zo vaak zij wil.” Bij kwetsbare ouderen bij wie het overlijden verder weg is, zijn de randvoorwaarden voor goede zorg echter vaak minder, vooral door de hoge werkdruk van het verplegend personeel.

De kwaliteit van zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen staat daarnaast ook onder druk doordat er nauwelijks nog verpleegkundigen werken en de verzorgenden deels zijn vervangen door lager opgeleide helpenden. “Hoe moeilijk het is om voor kwetsbare ouderen te zorgen, wordt onderschat”, betoogt Francke. Ze pleit voor terugkeer van de verpleegkundige in de ouderenzorg. “Niet om de verzorgenden te vervangen, maar om met hen samen te werken. Vooral HBO-opgeleide verpleegkundigen kunnen inzichten uit onderzoek vertalen naar de praktijk.”

Daarnaast blijven voor patienten warme, persoonlijke aandacht en een respectvolle bejegening heel belangrijk. “Dat raakt de kunst van verpleging en verzorging. Veel verpleegkundigen en verzorgenden verstaan die kunst. Ze werken niet voor niets in de zorg. Maar goede personele randvoorwaarden maken het wel makkelijker die kunst goed te beoefenen.”
De bijzondere leerstoel is ingesteld vanwege het NIVEL aan VUmc.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen