GroenLinks lanceert initiatief voor kwaliteitseisen particuliere jeugdzorg

Array

GroenLinks wil dat aanbieders van particuliere jeugdzorg voortaan moeten voldoen aan kwaliteitseisen. Daarnaast moet er registratie van en toezicht op deze aanbieders plaatsvinden. Tweede Kamerlid presenteert vandaag een wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt.

De samenleving werd de laatste jaren regelmatig opgeschrikt door zorgwekkende berichten over misstanden bij particuliere aanbieders. Dat zijn aanbieders van zorg die niet worden bekostigd door de overheid. Onlangs luidde de Inspectie voor de Jeugdzorg zelfs de noodklok vanwege `onacceptabele risico’s’ bij deze aanbieders. De Inspectie constateerde dat de kans aanwezig is dat de verleende zorg onverantwoord, onveilig en ondeskundig is.

De samenleving werd de laatste jaren regelmatig opgeschrikt door zorgwekkende berichten over misstanden bij particuliere aanbieders. Dat zijn aanbieders van zorg die niet worden bekostigd door de overheid. Onlangs luidde de Inspectie voor de Jeugdzorg zelfs de noodklok vanwege `onacceptabele risico’s’ bij deze aanbieders. De Inspectie constateerde dat de kans aanwezig is dat de verleende zorg onverantwoord, onveilig en ondeskundig is. GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat kwetsbare kinderen het risico lopen onverantwoorde zorg te ontvangen. “Nu is het zo dat iedereen uit het zicht een groep zorgbehoevende kinderen kan opvangen”, aldus Tofik Dibi. “Zo vanzelfsprekend als het is dat een particuliere oogarts aan eisen voldoet, zo vanzelfsprekend moet het zijn dat een particuliere jeugdzorgverlener deskundig is en kwaliteit biedt.”

Met dit initiatiefvoorstel worden drie zaken geregeld voor het particuliere jeugdzorgaanbod. De eerste is een vergunningplicht voor de aanbieders. Daarnaast worden kwaliteitseisen gesteld voor bijvoorbeeld veiligheid, onderwijs, opleidingseisen van het personeel en individuele behandelplannen. Als laatste regelt de wet toezicht en handhaving. Aanbieders die onverantwoorde hulpverlening geven, kunnen dan zelfs gedwongen worden hun opvang te sluiten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen