Proef SCEN-verpleegkundigen van start

Array

V&VN en de artsenberoepsvereniging KNMG zijn een proef gestart om verpleegkundigen en verzorgenden op te leiden als vraagbaak bij vragen rondom euthanasie en zelfdoding. Collega’s kunnen deze SCEN-verpleegkundigen en -verzorgenden telefonisch raadplegen in de toekomst.V&VN is op zoek naar verpleegkundigen en verzorgenden in Noord-Holland en Limburg, die zich willen laten opleiden tot SCEN-verpleegkundige of -verzorgende. SCEN staat voor Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland (SCEN). Deze zorgverleners kunnen door collega’s telefonisch ingeschakeld worden als vraagbaak op het gebied van medische beslissingen rond het levenseinde.

De twee beroepsverenigingen hebben de proef opgezet om de kennis over dit onderwerp te verbeteren en de kwaliteit van zorg te verbeteren. Ook willen ze de samenwerking tussen verzorgenden, verpleegkundigen en artsen rondom euthanasie verbeteren.

Begin 2009 ontstond het plan voor het opleiden van SCEN-verpleegkundigen omdat uit onderzoek blijkt dat verpleegkundigen en verzorgenden vaak niet goed op de hoogte zijn van de regelgeving. Daardoor zijn ze vaak – onbedoeld- strafbaar, bijvoorbeeld door op verzoek van de arts euthanatica toe te dienen.

Bron: Bijzijn

http://www.bijzijn.nl/content/html/237.asp?nb_id=10937

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen