Hartinfarcten opsporen bij de huisarts

Array

Madeleine Bruins Slot verrichtte een groot diagnostisch onderzoek in de regio Utrecht naar een nieuwe bloedtest om hartinfarcten (‘acuut coronair syndroom’) vast stellen. De test meet een eiwit dat vrijkomt bij hartschade (heart-type fatty acid-binding protein (H-FABP), Cardiodetect® test). Met een vingerprik worden 4 druppels bloed verkregen en aangebracht op de testkaart. Binnen 15 minuten is de uitslag af te lezen.

Huisartsen namen de test bij 298 patienten verdacht van hartinfarct af. 22% had een acuut coronair syndroom. Bij een positieve test had 65% een acuut coronair syndroom, bij een negatieve test had 84% géén acuut coronair syndroom, ofwel specificiteit 94% en sensitiviteit 43%.

De test zal altijd als aanvulling gebruikt worden op anamnese en lichamelijk onderzoek. Uit het onderzoek van Bruins Slot blijkt dat de H-FABP sneltest gebruikt kan worden in de patientengroep met een lage verdenking op een hartinfarct. De test kan dan helaas niet gebruikt worden om een hartinfarct uit te sluiten, omdat de test in 16% van de gevallen een hartinfarct niet detecteert. Wel kan de test gebruikt worden als extra veiligheid om geen hartinfarct te missen: als de huisarts de patient niet naar het ziekenhuis wilde verwijzen, maar de test is positief, zou de patient tóch verwezen moeten worden.

04-11-2010, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Madeleine Bruins Slot, Geneeskunde
Proefschrift: Biomarkers for the diagnosis of acute coronary syndrome. Studies in primary care
Promotor 1: Prof. dr. A.W. Hoes
Promotor 2: Prof. dr. J.F.C. Glatz
Copromotor 1: Dr. F.H. Rutten
Copromotor 2: Dr. G.J.M.G. van der Heijden

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen