NVAM & LVO: onrechtmatige behandeling van student anesthesiemedewerkers en operatieassistenten

Nederlandse Vereniging van Anesthesie Medewerkers (NVAM) en Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) weer een kortgeding?
Voor de tweede keer dit jaar gaan de NVAM en de LVO de strijd aan met ziekenhuizen en hun organisaties. Deze keer gaat het om de onrechtmatige behandeling van student anesthesiemedewerkers en operatieassistenten die hun diploma na hun drie en halfjarige opleiding niet krijgen omdat de ziekenhuizen zelf nalatig zijn geweest.

In een brief aan de studenten van de betreffende ziekenhuizen en hun opleidingsinstituten werden de studenten kort voor hun diplomering op de hoogte gebracht dat ze niet het beoogde diploma zullen krijgen maar een niet geaccrediteerd certificaat. In dezelfde alinea wordt de student verteld dat hij/zij er blij mee moet zijn dit certificaat behaald te hebben en dat het net zo veel waard is als het geaccrediteerde exemplaar.

In het contract tussen opleidingsziekenhuizen en de studenten is overeengekomen dat de studenten een door het College Zorg Opleiding (CZO) geaccrediteerd diploma zouden ontvangen als ze de examens behaald zouden hebben. Volgens de woordvoerder van de NVAM en de LVO zijn door laksheid en bureaucratie van de ziekenhuizen en het CZO de studenten de dupe en het certificaat is van nul en generlei waarde omdat het niet door andere ziekenhuizen en overheden kan worden geaccepteerd.

Als klap op de vuurpijl heeft het CZO besloten dat de studenten maar een extra examen moeten doen om vervolgens geaccrediteerd te worden. De NVAM en LVO zijn diep verbolgen over deze gang van zaken en hebben via hun advocaat opheldering gevraagd aan de ziekenhuizen en het CZO en geeist binnen 14 dagen een diploma aan de betreffende studenten ter beschikking te stellen. Juridische stappen zijn al in voorbereiding.

De NVAM die bijna 80% van de beroepsgroep verenigd overweegt zelfs alle verbindingen met het CZO te verbreken.

Bron: NVAM & LVO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen