Ontbreken van langdurige arts/patiëntrelatie grootste nadeel van waarnemen

Een huisarts die werkt als waarnemer vindt het ontbreken van een langdurige arts/patientrelatie het grootste nadeel aan zijn werk. Dat blijkt uit een online onderzoek van De ZorgIntermediair en Waarneembemiddeling.nl. Ook HIDHA’s (huisartsen in loondienst), waarvan 85% van de ondervraagden eerder als ZZP’er heeft gewerkt, geven aan dat dit een belangrijke reden is geweest om voortaan in loondienst te gaan.

Drs. S.M.J.P. van Kemenade, medeoprichter van De ZorgIntermediair en Waarneembemiddeling.nl: “Veel waarnemers willen graag voor een langere tijd in één en dezelfde praktijk werken. Niet alleen voor het opbouwen van een band met de patientenpopulatie, maar ook met het oog op herregistratie. Indien de waarnemer in het bezit is van de juiste VAR-verklaring (VAR-WUO of VAR-DGA), is het ook mogelijk om voor langere tijd bij dezelfde opdrachtgever aan de slag te gaan. Zolang dit wordt uitgevoerd conform de regels die de Belastingdienst daaraan gesteld heeft. Ook adviseren wij om een heldere overeenkomst van opdracht met elkaar aan te gaan.”

Administratie
De onzekerheid, zoals het ontbreken van een vast inkomen en het wegvallen van inkomen bij ziekte, wordt eveneens gezien als nadeel van het waarnemerschap. De administratieve rompslomp, debiteurenbeheer en acquisitie worden in mindere mate als nadeel gezien.

Flexibiliteit
Waarnemers  kunnen zelf hun uurtarief vaststellen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat zij dit niet als het grootste voordeel beschouwen. Van Kemenade: “Flexibiliteit en ervaring opdoen blijken veel belangrijker te zijn. Huisartsen die werken als waarnemer doen namelijk ervaring op bij diverse praktijken en op verschillende posten. Hiermee krijgen ze te maken met verschillende patientenpopulaties. Dit vinden zij een veel groter voordeel dan het vaststellen van hun eigen tarieven.”

Combinatie met het gezinsleven
Maar liefst 93% van de ondervraagde waarnemers geeft aan dat zij hun werk goed kunnen combineren met hun gezinsleven. Daarentegen geven de HIDHA’s, waarvan 85% van de ondervraagden ervaring heeft met het werken als ZZP’er, juist aan dat zijn voorheen hun werk als ZZP’er niet konden combineren met hun gezinsleven. Van Kemenade: “hoe we dit kunnen verklaren weet ik niet precies. Blijkbaar is het waarnemerschap juist ‘je ding’ of juist ‘niet je ding’, oftewel het is een manier van leven.”

Over Waarneembemiddeling.nl en De ZorgIntermediair
De WB Groep bestaat uit twee zusterondernemingen; Waarneembemiddeling.nl en De ZorgIntermediair. Wij bemiddelen jaarlijks in duizenden vacatures uit de eerstelijnsgezondheidszorg, van kortdurende waarnemingen en ANW-diensten tot langdurige waarnemingen, vaste dienstverbanden en praktijkovernames. Wij zorgen voor een perfecte match tussen de werkgever en de werkzoekende.

Via onze website Waarneembemiddeling.nl kunnen werkgevers en werkzoekenden elkaar zelf vinden, nemen vervolgens contact met elkaar op en maken zelf afspraken over bijvoorbeeld het contract en het salaris of tarief.

Bij ons werving- en selectiebureau De ZorgIntermediair hoeven werkgevers en werkzoekenden zelf niets te doen. De ZorgIntermediair werft, bemiddelt en selecteert namelijk alle kandidaten. En zorgt ook voor de financiele, juridische en administratieve afwikkeling.

Bron: Waarneembemiddeling.nl & De ZorgIntermediair

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen