St. Elisabeth Ziekenhuis toetst omstreden theorie Italiaanse arts

Array

Onderzoek relatie MS en afwijkingen in bloedvaten
Is er een relatie tussen de chronische ziekte multiple sclerose (MS) en afwijkingen in de bloedvaten? Het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg is met steun van het National MS Fonds een groot onderzoek gestart om deze vraag beantwoord te krijgen. Via een echo worden aderen in de hersenen en de hals van tweehonderd MS-patienten onderzocht.

Directe aanleiding voor dit onderzoek is de stelling van de Italiaanse arts Paolo Zamboni dat MS wordt veroorzaakt door afwijkingen in de bloedafvoer vanuit de hersenen naar het hart. Zijn theorie, die eind 2009 in de medische wereld veel stof deed opwaaien, kan een doorbraak in de MS- behandeling betekenen als die klopt. Dat zou goed nieuws zijn voor de ongeveer 16.000 Nederlanders die met deze ziekte kampen, maar de medisch specialisten heeft Zamboni nog niet kunnen overtuigen.

Workshop
“In enkele onderzoeken is wereldwijd de opvatting van professor Zamboni onderuit gehaald. Het verweer van de Italiaan is echter steeds dat neurologen de onderzoeken niet goed uitvoeren, doordat ze niet de juiste techniek beheersen. Daarom kiest het St. Elisabeth Ziekenhuis voor een andere, wetenschappelijk goed onderbouwde aanpak”, zegt neuroloog Leo Visser die het onderzoek leidt. “Niet eerder werden gelijktijdig zoveel MS-patienten onderzocht. Lennie van den Berg, arts in opleiding tot neuroloog, heeft een workshop bij Zamboni gevolgd. Zij leerde hoe de echo’s gemaakt moeten worden en waar je op moet letten om afwijkingen te kunnen ontdekken.”
Bij het onderzoek, dat per patient ongeveer een uur duurt, wordt gezocht naar vernauwingen in de afvoerende aderen in hersenen en hals. Het onderzoek in het St. Elisabeth richt zich vooral op de bloedafvoer vanuit de hersenen naar het hart. De belangrijkste onderzoeksvragen zijn: stroomt het bloed de goede richting op en zijn er belemmeringen waardoor het bloed minder snel richting het hart stroomt? Van den Berg: “Zamboni beweert namelijk dat door belemmeringen in de afvoerkanalen het bloed de verkeerde kant op stroomt. Doordat het bloed langer in de hersenen blijft, ontstaan ijzerafzettingen, met ontstekingen als gevolg, die de symptomen veroorzaken waar MS-patienten last van hebben. Volgens Zamboni komen deze afwijkingen bij alle MS-patienten voor.”

Interessante theorie
Als de aderen niet in staat zijn om efficient het bloed uit het centrale zenuwstelsel af te voeren is in medische termen sprake van chronische cerebro-spinale veneuze insufficientie ( CCSVI). Visser en Van den Berg richten zich bij hun onderzoek op de vijf meest opvallende kenmerken van CCSVI, zoals die door Zamboni zijn beschreven in zijn artikelen.

De onderzoekers waken voor al te veel optimisme. “We vinden de onderliggende theorie van Zamboni erg interessant, maar een relatie tussen MS en CCSVI is nog lang niet bewezen. Ook als er een relatie wordt gevonden, moeten er nog tal van vragen over het onderliggend mechanisme en de eventuele behandeling worden beantwoord.”

Het St. Elisabeth Ziekenhuis verwacht de resultaten van het onderzoek in het voorjaar van 2011 te kunnen presenteren. Een vergelijkbaar onderzoek vindt gelijktijdig plaats bij het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein. Beide ziekenhuizen voeren de onderzoeken zelfstandig uit, maar overleggen wel onderling.

Bron: St. Elisabeth Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen