Alternatief voor chemotherapie bij darmkanker?

Jaarlijks zijn er wereldwijd tienduizenden darmkankerpatienten bij wie de tumor binnen enkele jaren na het verwijderen van het kankergezwel terugkeert. Artsen proberen dit te voorkomen door na de operatie medicijnen (chemotherapie) te geven. Deze medicijnen verspreiden zich in het gehele lichaam en geven klachten zoals haaruitval en misselijkheid, maar kunnen ook tot onherstelbare schade van gezonde organen leiden.
Gabie de Jong deed onderzoek in diermodellen naar een alternatieve behandeling met radioimmunotherapie. Doordat in deze therapie de radioactieve stralingsbronnen selectief op tumorcellen vastplakken, worden deze tumorcellen gedood. De andere lichaamscellen, waar de radioactieve deeltjes niet op vastplakken, worden veel minder bestraald.
Uit onderzoek bij ratten blijkt dat radioimmunotherapie na een operatie voor darmkanker en/of leveruitzaaiingen leidt tot een langere overleving. Mogelijk kunnen de uitkomsten uit dit onderzoek bijdragen aan de verbetering van de behandeling van mensen met darmkanker.

Biografie
Gabie de Jong (Nijmegen, 1981) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdelingen Heelkunde en Nucleaire Geneeskunde in het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Oncology. De Jong won in 2010 op een conferentie in Salt Lake City (VS) de Young Professionals Award in de categorie Basic Science. Ze is verder onder meer actief geweest als vicevoorzitter van de UMC-Raad en als voorzitter van de Arts-Assistenten Vereniging van het Radboud. Momenteel is ze in het UMC St Radboud in opleiding tot chirurg.

Datum:vrijdag 22 oktober 2010
Tijd:10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. G.M. de Jong
Promotors: De heer prof. dr. O.C. Boerman, de heer prof. dr. R.P. Bleichrodt, de heer prof. dr. W.J.G. Oyen
Copromotors: De heer dr. T. Hendriks
Titel promotie: Adjuvant radioimmunotherapy in experimental colorectal cancer

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen