Nederland Leest: De Grote Zaal

Array

Van 22 oktober t/m 19 november ontvangen leden van de openbare bibliotheek gratis
De grote zaal van Jacoba van Velde. Tijdens de vijfde editie van deze campagne staat Jacoba van Velde centraal met haar boek ‘De grote zaal‘, een bijzonder verhaal over de ouderdom.

Van 22 oktober tot en met 19 november ontvangen bibliotheekleden weer gratis het Nederland Leest-boekje De grote zaal (zolang de voorraad strekt).

In De grote zaal beschrijft Jacoba van Velde op indringende wijze de eenzaamheid die de ouderdom met zich mee kan brengen. Als de oude Geertruide van der Veen op een dag wakker wordt in een bed op een ziekenzaal, vraagt ze zich af hoe zij daar is gekomen? Wanneer herinneringen aan een beroerte langzaam boven komen, vermoedt zij dat ze naar een verpleegtehuis is gebracht. Ze is net zo arm, oud en eenzaam als de mensen die ze daar om zich heen ziet. Haar dochter Helena woont in Parijs en kan haar maar weinig bezoeken.

Terwijl Geertruide terugkijkt op haar leven en zich angstig afvraagt wat er komen gaat, vertelt Helena háár verhaal. Geertruide beseft, net voordat ze sterft, dat ze haar dochters drang naar zelfstandigheid meer waardeert dan ze Helena ooit heeft getoond.

De grote zaal verscheen in 1953 en werd een ongekend succes. Dit vergeten literair meesterwerk is een van Nederlands meest vertaalde boeken.

De grote zaal (1953) van Jacoba van Velde is het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2010. De roman over de laatste dagen van een oude vrouw in een verpleegtehuis is, net als de auteur, bij het grote publiek in de vergetelheid geraakt. Bij verschijnen werd het boek nationaal en internationaal als meesterwerk bestempeld door gerenommeerde recensenten. De grote zaal verscheen in 13 vertalingen. Nederland Leest, de grootste leescampagne die ons land kent, plaatst het boek opnieuw in de belangstelling. Het boek wordt tijdens de campagneperiode van vrijdag 22 oktober tot en met vrijdag 19 november door de openbare bibliotheken gratis aan hun leden verstrekt.

Jacoba van Velde (1903-1985) leefde haar leven tussen Nederland en Parijs, waar haar internationaal bekende broers, de schilders Bram en Geer van Velde, woonden. Ze begon haar carrière als balletdanseres. Na de Tweede Wereldoorlog leerde ze Samuel Beckett (Nobelprijs 1969) kennen en fungeerde ze als zijn literair agent en vertaler. Ze begint vervolgens ook zelf te schrijven, waarbij ze op de bewondering van o.a. F. Bordewijk, Anton Koolhaas, J.C. Bloem en Simone de Beauvoir mag rekenen. Later wordt ze onder meer dramaturge bij theatergezelschap Studio. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van modern Frans theater in Nederland. Naast De grote zaal schreef Jacoba van Velde, behalve enkele korte verhalen, nog één roman, Een blad in de wind (1961).

De grote zaal behandelt de eenzaamheid van de mens en het onvermijdelijke einde van ieders leven, de dood. Het verhaal is gesitueerd in een verpleegtehuis, waar een oude vrouw haar laatste dagen slijt. Die Welt bij het verschijnen van de Duitse editie: “Men leest dit boek, dat in al zijn zwaarmoedigheid door waarachtigheid troost, in één ruk uit.” The Observer schreef naar aanleiding van de Engelse editie: “Hoe prachtig zijn de scènes opgebouwd, luchtig ook, alsof ze achteloos neergeworpen zijn.”

Nederland Leest wordt in 2010 voor de vijfde maal georganiseerd. Vorig jaar stond Oeroeg van Hella S. Haasse centraal, waarvan tijdens de campagneperiode bijna een miljoen exemplaren werden verspreid. Philip Freriks is ook dit jaar ambassadeur van Nederland Leest.

Meer informatie over Nederland Leest en over de voorstelling Heel Nederland leest De Grote Zaal vindt men op http://www.bibliotheekavv.nl.

Geen lid van de bibliotheek? Hier kan u het boek online kopen:
De grote zaal
De grote zaal
Velde, Jacoba van

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen