Observeren kwetsbare ouderen door verpleegkundige

Verplegingswetenschapper Anke Persoon onderzocht de waarde van het observeren van kwetsbare oudere mensen door verpleegkundigen.
Bij de verzorging van ouderen krijgen verpleegkundigen een indruk hoe het is gesteld met hun geestelijke gezondheid. Ze merken bijvoorbeeld of de oudere de aandacht bij een gesprek kan houden, zich goed weet uit te drukken en iets kan begrijpen of onthouden.
De mate van geestelijke achteruitgang van de ouderen bepaalt in hoge mate hoe je als verpleegkundige met hen moet communiceren. Als ouderen niet goed de aandacht weten vast te houden of informatie niet goed begrijpen of onthouden, dan beïnvloedt dat het effect van de zorgverlening. Het kan leiden tot vermindering van de kwaliteit van zorg, een langere ligduur en meer verwardheid bij de ouderen.
Soms moet een oudere doorverwezen worden naar een arts of psycholoog. Het is daarom belangrijk dat verpleegkundigen de geestelijke achtergrond bij ouderen herkennen. Deze kennis is vooral belangrijk om de zorg voor ouderen te optimaliseren, op een polikliniek, in het ziekenhuis of gewoon thuis.
Persoon ontwikkelde een observatielijst als hulpmiddel om op gestandaardiseerde wijze te observeren.

Biografie
Anke Persoon (De Meern, 1957) studeerde af als Master of Science in Nursing in Utrecht en Cardiff (Verenigd Koninkrijk). Ook voltooide ze de (verpleegkundige) Tropenopleiding en de opleiding Algemene Maatschappelijke Gezondheidszorg. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdeling Geriatrie en IQ healtcare, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Persoon is werkzaam als verpleegkundig expert op de genoemde afdeling Geriatrie. Daarnaast is ze programmaleider van de implementatie van Easycare en betrokken bij de ontwikkeling en evaluatie van de Zorg Welzijnsstandaard.
Datum: donderdag 21 oktober 2010
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. J.W.B. Persoon
Promotors: De heer prof. dr. M.G.M. Olde Rikkert, de heer prof. dr. T. van Achterberg
Copromotors: Mevrouw dr. L. Schoonhoven, de heer dr. R.J.F. Melis
Titel promotie: Development and validation of the Nurses’ Observation Scale for Cognitive Abilities (NOSCA)

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen