VUmc gebouwenloop voor onderzoek naar MS

875 hardlopers maken vandaag de gangen van het VU medisch centrum in Amsterdam onveilig. Met de VUmc gebouwenloop halen de deelnemers geld op voor wetenschappelijk onderzoek naar MS, een ziekte van het zenuwstelsel. Dat heeft het ziekenhuis bekendgemaakt. Het parcours gaat onder meer langs de polikliniek, de hortus botanicus achter het ziekenhuis en de parkeergarage. Deelnemers rennen tussen de 1,2 en 10 kilometer.

Deze unieke hardloopwedstrijd, over 1.2 kilometer drempelvrij* en 5 of 10 kilometer (1.2 km voor kinderen), voert de deelnemers door de tuin, door en onder het kliniek-, polikliniek- en faculteitsgebouw van VU medisch centrum. Het niet alledaagse parcours, met een lengte van 5 kilometer, is een echte uitdaging. De lopers moeten veel wenden en draaien in de soms korte stukken gang. Bovendien zijn verschillende trappen in het parcours opgenomen. De temperaturen in sommige tunnels en gangen vergen het uiterste van de lopers. Kortom, een fantastisch evenement voor avontuurlijke lopers.
Vijftig renners doen mee aan een wetenschappelijke proef. Die moet helpen bij het ontwikkelen van een methode om zenuwcellenverlies bij MS-patienten te meten. De vochthuishouding speelt volgens de VU een belangrijke rol in deze methode.

Bij de hardlopers worden voor en na de gebouwenloop metingen gedaan. Tijdens het sporten verandert het vochtgehalte. Een scan meet de waardes van de zenuwen in het oog en wijst uit of iemand al dan niet is uitgedroogd.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen