Bezuinigingen kabinet desastreus voor zorgopleidingen

Array

De geplande bezuinigingen op het mbo-onderwijs voor 30-plussers treffen vooral de sectoren die het hardst nieuw personeel kunnen gebruiken. Dat schrijft de MBO-raad, ook namens andere organisaties, in een brandbrief aan premier Rutte. Het kabinet wil dat 30-plussers voortaan zelf hun mbo-opleiding betalen. Tienduizenden zij-instromers en herintreders zullen daardoor geen opleiding volgen, zegt de MBO-raad. De geplande bezuinigingen op het mbo-onderwijs voor 30-plussers treffen vooral de sectoren die het hardst nieuw personeel kunnen gebruiken, zoals de sector van verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Dat schrijft de MBO-raad
Het kabinet wil dat 30-plussers voortaan zelf hun mbo-opleiding betalen. Tienduizenden zij-instromers en herintreders zullen daardoor geen opleiding volgen, zegt de MBO-raad. De zorgsector wordt hard getroffen door deze maatregel: dertig procent van de nieuwe werknemers in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg is ouder dan dertig jaar.

Tekort
“Dat zijn vooral herintreders en moeders met schoolgaande kinderen, maar ook mensen die verder willen leren,” zegt Aad Koster. “Wij zijn bang dat zij de keuze voor de zorg niet zullen maken als zij de opleiding zelf moeten betalen. En we hebben die mensen hard nodig.” De vraag naar zorg en zorgprofessionals wordt door de vergrijzing alleen maar groter, en nu is het al moeilijk om voldoende personeel aan te trekken. “In het afgelopen schooljaar waren 15.000 MBO studenten die een opleiding volgen om in onze branche aan de slag te gaan boven de 30 jaar. Als zij allemaal wegvallen, hebben we een probleem,” vervolgt Koster. “Een schrijnend arbeidstekort ligt dan op de loer, waardoor we niet meer de zorg kunnen leveren die nodig is.”

Rekening
We kunnen de rekening voor de opleiding niet volledig bij de zorgorganisaties te leggen. “Werkgevers betalen nu al een groot deel van de praktijkopleidingen (BBL),” legt Koster uit. “Maar zorgorganisaties hebben geen geld over om de volledige opleiding te bekostigen. Daarvoor zijn de zorgtarieven niet toereikend.”

Tegenspraak
“Deze maatregel is ook in tegenspraak met de plannen uit het regeringsakkoord om 12.000 mensen in de ouderenzorg extra aan het werk te krijgen. Waar moeten die allemaal vandaan komen als de 30-plussers afvallen?” Koster maakt zich zorgen over de toekomst van de zorg. Daarom doet ActiZ samen met de MBO-raad, andere zorgbranches en bonden de oproep aan het kabinet Rutte om deze maatregel niet door te voeren.

Investeren

Daarnaast vindt ActiZ dat de sector en de overheid ook moeten zoeken naar andere oplossingen. “Het is belangrijk te investeren in preventie, waardoor minder mensen minder snel een beroep op zorg hoeven te doen. En we kunnen meer investeren in technologische innovaties, zoals zorg op afstand, waarmee clienten via een webcam contact hebben met een verpleegkundige. Op die manier kunnen we met hetzelfde aantal zorgprofessionals meer clienten bedienen en ook in de toekomst zorg van goede kwaliteit blijven leveren.”

Luister naar het interview met Aad Koster op radio 1 (19 oktober).

Bron: Actiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen