UMCG start thuismonitoring voor ‘risico-zwangeren’

Verpleegkundige komt voor onderzoeken bij de zwangere thuis
Sinds begin oktober is het voor zwangere patienten van het UMCG mogelijk om thuis gecontroleerd te worden. Patienten die anders ter observatie opgenomen zouden worden, kunnen in een aantal gevallen thuis blijven. In plaats van dagelijkse controle in het ziekenhuis, komt er een verpleegkundige bij de zwangere thuis om de noodzakelijke controles uit te voeren. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in het Noorden dat deze service aanbiedt.

De meeste zwangerschappen verlopen voorspoedig. Soms moeten vrouwen toch ter observatie opgenomen worden in het ziekenhuis. Deze zogenoemde ‘risico-zwangeren’ hebben bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of de baby ligt achter in groei. De zwangerenafdeling van het UMCG is op 6 oktober jongstleden gestart met het thuis uitvoeren van de noodzakelijke controles. Onderzoeken als bloeddrukmeting, registratie van de hartslag van de baby of controle van urine worden dan dagelijks uitgevoerd door een gespecialiseerd verpleegkundige.

Belasting

De ervaring leert dat 50 procent van de ‘risico-zwangeren’ voor een langere periode op de zwangerenafdeling verblijft. De noodzakelijke controles bij deze zwangeren worden vaak pas beeindigd na de bevalling. Een langdurige opname in het ziekenhuis kan dan sociaal en psychologisch zeer belastend zijn. Thuismonitoring heeft als voordeel dat de patient in de vertrouwde thuissituatie zorg ontvangt, meer vrijheid heeft en gemotiveerd blijft voor de behandeling. Bovendien werkt thuismonitoring kostenbesparend omdat de opname wordt bekort of zelfs helemaal niet nodig is.

Criteria

De patient moet aan een aantal criteria voldoen om voor thuiscontrole in aanmerking te komen. Er moet mantelzorg aanwezig zijn, de patient moet telefonisch bereikbaar zijn en binnen een straal van 35 kilometer rondom Groningen wonen. Uiteraard moet het medisch verantwoord zijn.

Het UMCG wil met deze service tegemoetkomen aan vraaggerichte zorg aan huis. De patient wordt zo lang mogelijk in de eigen omgeving behandeld, maar blijft wel onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Gedurende de thuismonitoring komt de patient een keer per week voor controle en een gesprek met de gynaecoloog naar het ziekenhuis.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen