Betere arbeidsvoorwaarden noodzakelijk om leegloop zorg te voorkomen

Maar liefst 94 procent van de werknemers in de zorg vindt dat arbeidsvoorwaarden verbeterd moeten worden om jongeren te interesseren voor een baan in de zorg. Dat blijkt uit de Abvakabo FNV Zorgbarometer, een kwartaalonderzoek onder ruim 1600 werknemers in de zorg. Werkdruk, salaris en gebrek aan opleidings- en doorgroeimogelijkheden zijn de grote boosdoeners die de sector onaantrekkelijk maken voor jongeren.

De toenemende personeelstekorten in combinatie met de groeiende druk op de zorg is een brandende kwestie in de sector. Van alle respondenten, vindt 91 procent de werkdruk hoog, 83 procent vindt dat de zorg wordt gedomineerd door bureaucratie en slechts 7 procent vindt dat de zorg goed betaald. De situatie in de zorg wordt steeds nijpender, waarschuwt Abvakabo FNV. De onderhandelingen voor de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) zijn vastgelopen omdat de werkgevers niet bereid zijn noodzakelijke verbeteringen door te voeren. Dat gaat om de arbeidsvoorwaarden voor meer dan 400.000 werknemers. Begin volgend jaar beginnen de onderhandelingen voor de drie andere zorg-cao’s; Ziekenhuizen, Geestelijke Gezondheidszorg en Gehandicaptenzorg.

Elise Merlijn, bestuurder zorg bij Abvakabo FNV: “Er wordt helaas maar weinig verwacht van de kabinetsplannen en de geplande investering in de zorg. 12.000 extra werknemers klinkt mooi, maar iedereen die in de zorg werkt, vraagt zich af waar deze mensen vandaan moeten komen. Zonder verbetering van arbeidsvoorwaarden, zullen ze niet snel voor de zorg kiezen.”

Ondanks de donkere wolken boven de zorgsector, waren er ook positieve resultaten. Zo vindt maar liefst 95 procent van de werknemers in de zorg zijn werk belangrijk en is 77 procent daar trots op. Het meest positieve aspect aan het werk in de zorg is het contact met clienten (80 procent).

Over Abvakabo FNV
Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector en sluit jaarlijks zo’n 250 cao’s en sociale plannen af voor ongeveer 2 miljoen werknemers. De bond behartigt de belangen van werknemers in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom. Zie www.abvakabofnv.nl voor meer informatie over de vakbond.

Over de Zorgbarometer
De Abvakabo FNV Zorgbarometer is een kwartaalonderzoek binnen de zorgsector. Het onderzoek wordt afgenomen onder een zorgpanel van ruim 2000 werknemers in de verschillende zorgsectoren; ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen