Hoogbejaarden met veel EPO overlijden eerder

Array

Mensen boven de 85 met een hoge EPO-concentratie in het bloed overlijden eerder. Dat constateren onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het Canadian Medical Association Journal van 25 oktober.

De nieren maken het hormoon EPO (erytropoetine) aan dat de vorming van rode bloedcellen stimuleert. Is er minder zuurstof in het bloed, dan wordt er meer EPO afgegeven. Bekend was al dat onder patienten met chronisch hartfalen een hoge concentratie EPO vroeg overlijden voorspelt. LUMC-onderzoekers wilden weten of bij ouderen in de algemene populatie de EPO-concentratie ook gerelateerd is aan sterfte. Van ruim vierhonderd deelnemers aan de Leiden 85-plus studie werd de hoeveelheid EPO in het bloed bepaald. Gemiddeld was deze even hoog als bij jongere mensen. Na verdeling in drie gelijke groepen met hogere, gemiddelde en lagere concentraties EPO, bleek dat 85-plussers met hogere concentraties EPO eerder overlijden.

Schadelijk
“We hebben vervolgens gecorrigeerd voor een slechte nierfunctie, de hoogte van het hemoglobine, en de aanwezigheid van bekende onderliggende ziekten, maar ook dan bleef de relatie tussen een hoge EPO-concentratie en sterfte overeind”, zegt onderzoeker Wendy den Elzen, promovendus bij Public Health & Eerstelijnsgeneeskunde van het LUMC. “Of EPO slechts een marker is van een onderliggend, vaak ook bij de behandelend arts onbekend ziektebeeld, of dat het zelf schadelijk is, weten we nog niet.

85-plus studie
De Leiden 85-plus studie is een onderzoek onder alle inwoners van Leiden die in de periode 1997-1999 85 jaar werden. Ieder jaar werd van alle deelnemers in kaart gebracht hoe zij lichamelijk, psychisch en sociaal functioneerden. Het doel van de Leiden 85-plus studie is het opsporen van (beïnvloedbare) determinanten van succesvol ouder worden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen