Mag een moeder een duur geneesmiddel zelf betalen?

Array

Beste lezers, ik leg u de volgende hypohetische casus voor. Stel, er is recentelijk een nieuw geneesmiddel geregistreerd tegen kanker. De betreffende wetenschappelijke vereniging heeft richtlijnen ontwikkeld voor het gebruik. Het middel is (nog) niet opgenomen in het pakket van de Zorgverzekeringswet.  Een moeder wil voor haar kind het betreffende geneesmiddel gebruiken. Zij verhoogt de hypotheek van haar huis en betaalt het middel dat de arts heeft voorgeschreven.

Deze vraag legde ik voor tijdens een lezing voor de top van de farmaceutische industrie in Nederland. Die hield ik naar aanleiding van mijn onderzoeksrapport Ruimte voor Ziekenhuisinnovaties. Dat gebeurde op donderdag 21 oktober na een diner dat financieel bedrijf Conquaestor had georganiseerd. Mijn vraag had ik voorbereid in een gesprek met een medisch adviseur met verstand van toelating van geneesmiddelen tot de Zorgverzekeringswet. Op mijn vraag kreeg ik op 21 oktober en de dagen daaraan voorafgaand wisselende antwoorden. De casus is niet denkbeeldig als er aanzienlijk minder ruimte is in het macrobudget voor de Zorgverzekeringswet. Heeft u, lezer,  een mening over bovenstaande kwestie?

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen