UMC Utrecht betreurt incident
ArrayDiverse media berichtten de afgelopen dagen over een man die door het UMC Utrecht ten onrechte naar huis zou zijn gestuurd. Het UMC betreurt het incident en wil het medisch handelen nader toelichten.
De patient is binnengebracht en is vervolgens volgens protocol twee keer onderzocht. De arts heeft een uitgebreid lichamelijk en aanvullend onderzoek gedaan, waarbij hij is afgegaan op de pijnsignalen van de patient. Tijdens dit onderzoek is een tweetal breuken in de bovenarm geconstateerd. Omdat er op dat moment geen spoedeisende redenen waren om de patient direct op te nemen, is de arm vooralsnog behandeld met bovenarmsgips en kon de patient naar huis. Hem is verteld dat hij op korte termijn geopereerd diende te worden aan zijn bovenarm en dat hij daar een oproep voor zou krijgen.
Daarbij is hem met nadruk aangegeven dat hij zich met toename van pijnklachten direct weer bij het UMC moest melden; het kan namelijk zijn dat bepaalde pijnklachten zo dominant zijn, dat andere pijnprikkels niet worden ervaren. Dat laatste lijkt het geval, aangezien de man twee dagen later opnieuw is binnengebracht. Naar aanleiding van zijn pijnsignalen is toen opnieuw onderzoek gedaan, waarna scheurtjes in het bekken en wervels zijn vastgesteld. De patient is vervolgens opgenomen en is inmiddels geopereerd aan zijn bovenarm. De verwondingen aan bekken en rug – hoewel zeer pijnlijk- behoeven vooralsnog geen aanvullende medische behandeling. De arts die de patient als eerste heeft gezien, heeft excuses gemaakt aan de patient voor de in eerste instantie gemiste letsels.
In de media circuleert dat de patient in zijn onderbroek naar huis is gestuurd. Het is inderdaad volgens protocol nodig om alle kleding los te knippen bij verdenking op meervoudig letsel. Wanneer het meevalt en de patient vervolgens naar huis mag, is het verzoek aan familie -wanneer deze in de buurt woont- om nieuwe kleding te brengen. Wanneer dat niet mogelijk is, biedt het UMC een ziekenhuispyjama en deken aan. Navraag bij de betrokken verpleegkundige leert dat de patient een pyjamabroek heeft aangeboden gekregen en heeft aangedaan. Omdat de arm te pijnlijk was, is bovenkleding niet aangetrokken. Het spijt het UMC dat dit door de familie achteraf wellicht anders is ervaren.
Het UMC Utrecht ziet elk jaar ongeveer 25.000 mensen op de SEH, waarvan ongeveer 12.000 mensen na een ongeluk (trauma). Van deze trauma patienten worden er 1200 acuut opgenomen, waarvan er 336 ernstig meervoudig gewond zijn (cijfers 2009).