Waarom verkoopt farmaceutische industrie geen patentloze geneesmiddelen?

Array

Een uitgever verkoopt een nieuwe titel eerst als duur vormgegeven boek. Zijn de royalties eenmaal terugverdiend, dan volgen goedkopere paperback edities, pocket uitgaven en bulkboeken. Bij de zelf geneesmiddelen producerende farmaceutische industrie (ook wel genoemd originators) bestaat een dergelijk businessmodel niet. Zolang het patent geldt, verkopen zij hun geneesmiddelen tegen een hoge prijs. Is de patent-termijn verlopen, dan stoppen zij met de productie. Niet zij maar andere fabrikanten nemen de productie over van het inmiddels naamloze geneesmiddel. Soms doen die laatste dat tegen een prijs die 80% lager ligt dan die van het oorspronkelijke geneesmiddel. Wat ik niet begrijp, is wat de originators tegenhoudt om het uitgevers businessmodel te hanteren. Kan een van de lezers mij uitleggen hoe het zit? Ik publiceer graag uw reactie.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Waarom verkoopt farmaceutische industrie geen patentloze geneesmiddelen?"

  1. De originators zijn waarschijnlijk bang voor (nog meer) imago-schade.En dit heeft weer een relatie met de duur van de patent-periode. C.q.: hoe langer je een product hebt verkocht voor een bepaalde (hoge) prijs , hoe minder je het kan “maken” om het opeens op de markt te brengen voor een “dumpprijs”.
    Daarnaast: een boek koop je eenmalig (dus het valt je niet op als lezer dat hetzelfde boek later veel goedkoper wordt), maar je pillen moet je vaak langdurig slikken dus bemerk je het zakken van de prijs vanzelf (tijdens het slikken).En dat levert eerder een negatieve waardering op voor de gebruiker.

Comments are closed.

Recente artikelen