Zorgmanagement: lifestyle-verandering, geen dieet

Array

Een lagere gewicht behoud je alleen als je het ‘dieet’ een leven lang kan volhouden. Je zal er dus achter moeten komen waarom je door jouw oude leefstijl zo dik bent geworden en hoe je deze gezonder kan maken. Hierbij zul je je voornamelijk moeten richten op twee onderdelen: voeding en beweging.Je voedingsgewoonten aanpassen zal in het begin wellicht niet plezierig zijn. Het zal nodig zijn om je consumptie van calorierijke producten, waar je normaal vast dol bent, te verminderen. Probeer je hier zo veel mogelijk van te onthouden en bedenk geen smoesjes om ‘er toch maar eentje te nemen’. Daarnaast zal je ook voldoende groenten, fruit en volkoren producten moeten eten. Deze voedingsmiddelen zijn erg gezond vanwege de vitaminen, mineralen en andere aanwezige voedingsstoffen. Bovendien is het ideaal als afslankvoedsel door de lage caloriedichtheid en de verzadigende werking.

Ga ook meer bewegen, in welke vorm dan ook. Je hoeft je niet gelijk in te schrijven voor de marathon van New York, maar begin met simpele activiteiten. Ga bijvoorbeeld vaker fietsen, wandelen of neem de trap in plaats van de lift. Gaan sporten is nog beter om sneller gewichtsverlies te bereiken.

Indien je dit allemaal een tijdje volhoudt, zal je er lichamelijk en geestelijk op vooruit gaan. Door je slankere figuur zal je je fitter en mooier voelen, wat je zelfvertrouwen weer doet toenemen. Het belangrijkste van alles is toch wel dat je gezondheid zal verbeteren. Overgewicht is namelijk niet slechts een teveel aan lichaamsvet, maar een belangrijke risicofactor voor allerlei lichamelijke en psychische klachten. Je bereikt met afvallen kortom veel meer dan alleen dat strakke buikje.

 

Recente artikelen