Aspirientjes voorkomen darmkanker

Rothwell beschreef al eerder dat hoge doses aspirine (≥ 500 mg per dag) het risico op darmkanker verminderden. Maar de bijwerkingen van een hoge dosis beperken de mogelijkheid voor langetermijnpreventie. Daarom onderzochten Rothwell c.s. in dit onderzoek het effect van lagere doseringen aspirine (75-300 mg per dag) op de incidentie en mortaliteit van darmkanker. Naast de aspirinedoseringen, keken ze ook naar de behandelduur en de plaats van de tumor in de darm.

De Britse onderzoekers volgden patienten uit vijf gerandomiseerde onderzoeken uit eigen land, Zweden en Nederland. Deze onafhankelijke studies onderzochten in principe het effect van aspirine op de preventie van vasculaire incidenten. De onderzoekers includeerden zo 14.033 patienten. De informatie over de incidentie en mortaliteit van darmkanker verworven zij via overlijdensverklaringen en uit kankerregisters. Tijdens de twintig jaar follow-up kregen 391 patienten darmkanker. Degenen die aspirine gebruikten, bleken minder risico te lopen op het krijgen van darmkanker, met name in het proximale colon.

Aspirinegebruik, gedurende vijf jaar of meer, verminderde het risico op proximale-colonkanker zelfs met 70 procent. Doseringen boven de 75 mg aspirine per dag toonden geen extra voordelen, maar doses van 30 mg per dag bleken minder effectief.

De Franse Robert Benamouzig en Bernard Uzzan schrijven in een begeleidend commentaar dat deze interessante studie artsen kan aansporen om aspirine voor te schrijven als primaire preventie voor darmkanker in risicopopulaties. Een logische volgende stap zou ontwikkeling van specifieke richtlijnen voor preventie met aspirine zijn.

Mikky Jöbsis

The Lancet 2010, doi:10.1016/S0140-6736(10)61543-7: Long-term effect of aspirin on colorectal cancer incidence and mortality: 20-year follow-up of five randomised trials

Bron    Arts en Apotheker

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen