Nieuwe klinische baten-risico analyse van fibraten

Array

De klinische baten-risico balans van fibraten bij de behandeling van stoornissen in de vetstofwisseling blijft positief, maar niet als eerstelijns behandeling (behoudens uitzonderingen). Het wordt artsen dan ook geadviseerd om fibraten niet langer als eerstelijns behandeling voor te schrijven aan nieuw gediagnosticeerde patienten met afwijkingen in het vetgehalte in het bloedserum, tenzij sprake is van een ernstig verhoogd triglyceride gehalte of er een reden is dat geen statines kunnen worden voorgeschreven. Dit concludeert de CHMP, het wetenschappelijke comité van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), waarin het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is vertegenwoordigd.

De klinische baten-risico balans van fibraten werd door de CHMP beoordeeld omdat enkele registratiehouders van fibraten bezwaar maakten tegen de conclusies van een eerdere beoordeling door de Pharmacovigilance Working Partyhttp://www.ema.europa.eu/htms/general/contacts/CHMP/CHMP_PhVWP.html. De CHMP heeft nu deze conclusies bevestigd.

Fibraten worden gebruikt om het gehalte van vetten in het bloed, vooral triglyceriden en in mindere mate cholesterol, te verlagen en het HDL-cholesterol te verhogen. In Nederland zijn de fibraten bezafibraat, ciprofibraat en gemfibrozil op de markt onder de productnamen Bezalip, Modalim en Lopid. Er zijn ook merkloze geneesmiddelen die bezafibraat, ciprofibraat en gemfibrozil bevatten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen