‘Zorg TV’ is ‘Het Beste Zorgidee’ 2010

Array

Zorgverzekeraar ONVZ maakt prijswinnaar bekend
Houten, 26 oktober 2010 – John Rietman uit Venray is de winnaar van ‘Het Beste Zorgidee’ van 2010 met zijn ingezonden idee: ‘Zorg TV’. Hij ontving vandaag van juryvoorzitter Erno Kleijnenberg en dagvoorzitter Jeroen Smit de prijs van €10.000 euro.

De jury liet zich in haar keuze voor de winnaar adviseren door meer dan 1400 stemmen van bezoekers op de website www.hetbestezorgidee.nl. John Rietman wil met zijn idee, ‘Zorg TV’, beeldcontact realiseren tussen speciaal getrainde vrijwilligers en clienten in de thuiszorg. Zo kunnen clienten de televisie aanzetten en middels een softwareprogramma een sociaal praatje maken met iemand van de thuiszorgorganisatie of met speciaal hiervoor getrainde vrijwilligers, wanneer zij dat wensen. Rietman: ‘Ik ben al geruime tijd werkzaam in de thuiszorg en zie hoe belangrijk sociaal contact is voor mensen die van onze zorg gebruik maken. Om het efficient te laten verlopen en ook om deze mensen een hart onder de riem te steken bedacht ik samen met Piet Selen deze oplossing.’

Volgens de jury is het idee vernieuwend en goed uitvoerbaar. Erno Kleijnenberg, voorzitter van de Raad van Bestuur bij ONVZ Zorgverzekeraar en tevens juryvoorzitter: ‘Het idee van John Rietman sluit aan bij het streven om ouderen zo lang mogelijk in de eigen leefomgeving te laten wonen, terwijl daardoor voorkomen wordt dat oudere en/of eenzame mensen in een sociaal isolement raken. Hiermee kan men contact leggen met een professional; de verpleegkundige, met vrijwilligers, dan wel met andere ouderen. De realisatie van Zorg TV kan op veel plaatsen in Nederland op relatief eenvoudige wijze plaatsvinden. Daarnaast zijn de kosten van het project beperkt vanwege de mogelijke inzet van vrijwilligers.’ Samen met John Rietman bespreekt ONVZ hoe men dit idee verder gaat uitvoeren.

Andere genomineerden
Begin september werden de vijf genomineerden van het Beste Zorgidee 2010 bekend gemaakt. Het idee van genomineerde John Blad was een tiener-informatiepakket, wat door de betreffende zorgverzekeraar toegestuurd wordt circa een maand vóór het behalen van de 16-jarige leeftijd. Herman Hellemans opperde een medisch punt in de regio, waar je zonder (dokters)afspraak langs kunt gaan voor kleine wissewasjes als oren uitspuiten en wratten weghalen. Guus Schoonman streed mee met een ‘Patienten Feedback Paal’: De paal staat op een herkenbare plek in de zorginstelling en verzamelt structureel digitale feedback van patienten (of bezoek), direct na afloop van het consult. Tenslotte werd Els Veenstra gekozen tot één van de vijf genomineerden. Zij ziet graag dat er een website komt waarop je digitaal je fysiotherapieoefeningen thuis kunt bekijken en kunt uitvoeren, zodat je niet onnodig vaak naar de fysiotherapeut hoeft.

Tijdens de uitreiking
Jeroen Smit (bekend van onder andere het boek ‘De Prooi’ en presentator bij NOVA en BNR) was vandaag dagvoorzitter. Drs. Antoon van Balkom, mede-oprichter van private ggz-kliniek U-Center gaf een korte voordracht over het thema ‘Ondernemen in de zorg’. Aan de hand van zijn presentatie stond de stelling ‘marktwerking en concurrentie leidt tot meer kwaliteit in de zorg’ centraal. Erno Kleijnenberg sprak deze ochtend over het thema ‘Keuzevrijheid in de zorg’: ‘Het feit dat er uit de basisverzekering wordt geschrapt leidt er veelal toe dat de patient de behandeling uit eigen portemonnee gaat betalen, of dat de zorgverzekeraar deze opneemt in aanvullende verzekering. De consument moet dan zorg op de juiste manier kunnen kiezen.’ Jeroen Smit leidde beide voordrachten tot een discussie met genodigden.

Over ‘Het Beste Zorgidee’ van ONVZ Zorgverzekeraar
ONVZ Zorgverzekeraar is een zorgverzekeraar uit Houten met meer dan 401.000 verzekerden in haar portefeuille. In 2008 vierde het bedrijf zijn 75-jarig bestaan. Om ook de markt te laten spreken startte ONVZ in 2008 de wedstrijd ‘Het Beste Zorgidee’: een wedstrijd om het publiek van Nederland mee te laten denken aan de verbetering van de zorg. De winnaar van ‘Het Beste Zorgidee’ ontvangt een cheque ter waarde van €10.000, vrij te besteden. ONVZ bepaalt naar aanleiding van de gestelde criteria of het winnende idee inzetbaar is. De jury bestaat uit: Prof. dr. N.A.M. Urbanus, Emeritus hoogleraar KNO UVA en oud-voorzitter RvB AMC Amsterdam, dr. P. Hasekamp, directeur van Zorgverzekeraars Nederland en mr. E.A. Kleijnenberg, voorzitter van de raad van bestuur van ONVZ. De jury liet zich in haar keuze voor de winnaar adviseren door meer dan 1400 stemmen van bezoekers op de website www.hetbestezorgidee.nl

Bron: ONVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen