Abvakabo FNV: universiteiten nemen stelling tegen eigen personeel

De vereniging van universiteiten (VSNU) heeft het bereikte onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao toch afgewezen. De gemaakte afspraken voor een cao voor de Nederlandse universiteiten zijn hiermee volledig van tafel. Voor de gezamenlijke bonden is deze onverwachte draai een klap in het gezicht.

Het bereikte akkoord heeft geleid tot evenwichtige afspraken over koopkracht en werkgelegenheid. Na de acties op de universiteiten begin september zijn de bonden en de VSNU gezamenlijk tot dit resultaat gekomen. Met deze beslissing toont de werkgeversorganisatie zich een zeer onbetrouwbare partner.

Abvakabo FNV-bestuurder Marieke van den Berg zegt dat de VSNU met dit besluit stelling neemt tegen het eigen personeel. ‘Deze afwijzing is moeilijk te verdedigen. Het personeel heeft echt een flinke handreiking gedaan om tot een cao te komen. De VSNU kan dit schijnbaar niet waarderen en ziet liever dat de medewerkers er per saldo op achteruit gaan.’

Abvakabo FNV zal zich samen met de andere bonden gaan beraden over verdere stappen. Het speelveld ligt weer volledig open. De oorspronkelijke inzet komt daarom weer op tafel.

Over Abvakabo FNV
Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector en sluit jaarlijks zo’n 250 cao’s en sociale plannen af voor ongeveer 2 miljoen werknemers. De bond behartigt de belangen van werknemers in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom. Zie www.abvakabofnv.nl voor meer informatie over de vakbond.

Recente artikelen