De ziektelast van MRSA

Array

Heidi Ammerlaan demonstreert in haar proefschrift dat een MRSA-infectie minder duidelijk geassocieerd is met sterfte dan vooraf werd gedacht. Dit suggereert dat, vanuit het perspectief van de patient, infectiepreventie vooral gericht moet zijn op Staphylococcus aureus in het algemeen, onafhankelijk van resistentie voor meticilline. Echter, de toegenomen ziektelast ten gevolge van in het ziekenhuis verworven infecties en van Staphylococcus aureus in het bijzonder, wordt grotendeels bepaald door een toename van het aantal antibiotica-resistente ziekteverwekkers. Daarom zal, vanuit een economisch perspectief en vanuit het perspectief van het ziekenhuis het grootste effect op de totale ziektelast worden bereikt door vermindering van het aantal antibiotica-resistente ziekteverwekkers, bijvoorbeeld door het verminderen van het antibioticagebruik of door het verbeteren van infectiepreventiemethoden gericht op antibiotica-resistente bacterien. Dat brengt ons tot de conclusie dat, hoewel antibioticaresistentie op zich waarschijnlijk minder geassocieerd is met een nadelige uitkomst voor de patient dan tot op heden werd aangenomen, door een afname van infecties ten gevolge van antibiotica-resistente bacterien de totale last van infecties afneemt. Daardoor zal ook de infectiegerelateerde mortaliteit afnemen, wat in het voordeel is van alle betrokken partijen. Heidi Ammerlaan promoveert op 11 november aan het UMC Utrecht.

11-11-2010, 13:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Heidi Ammerlaan, Geneeskunde
Proefschrift: The clinical impact of methicillin-resistant Staphylococcus aureus on morbidity, mortality and burden of disease
Promotor 1: Prof. dr. M.J.M. Bonten
Promotor 2: Prof. dr. J.A.J.W. Kluytmans

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen