Seksuele bijwerkingen van antidepressiva

Array

Voor ongeveer de helft van alle mannen is seks niet probleemloos. Veel voorkomende klachten zijn problemen om klaar te komen (10%), vroegtijdige ejaculatie (27%) en erectieproblemen (10%). In deze statistieken zijn de seksuele bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen, zoals antidepressiva nog niet eens verwerkt. Johnny Chan heeft in zijn promotieonderzoek de onderliggende mechanismen van de bovengenoemde seksuele stoornissen bestudeerd bij ratten.

Chan heeft met name onderzoek gedaan naar de seksuele bijwerkingen van antidepressiva. Hij heeft laten zien dat het ongevoeliger worden van een bepaald type serotoninereceptor verantwoordelijk is voor deze bijwerkingen. Daarnaast heeft hij aangetoond dat het antibioticum met clavulaanzuur een duidelijke proseksuele werking heeft. Het onderzoek geeft daarmee meer inzicht in de onderliggende mechanismen van seksuele problemen bij de man. In de toekomst kan dit mogelijk leiden tot bijvoorbeeld antidepressiva zonder seksuele bijwerkingen en tot middelen die seksuele stoornissen verminderen.
22-11-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Johnny Chan, Farmaceutische Wetenschappen
Proefschrift: In search of animal models for male sexual dysfunction
Promotor 1: Prof. dr. Berend Olivier
Promotor 2: Prof. dr. Marcel Waldinger
Copromotor 1: Dr. Ronald Oosting

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen