Meer dan achtduizend besneden vrouwen in België

Array

Voor het eerst in jaren is gepoogd om een gefundeerde schatting te doen van het aantal vrouwen in ons land dat besneden is. Op basis van studies in andere landen, en van verschillende tellingen/schattingen uit eigen land, komen onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde uit op ruim achtduizend vrouwen “die besneden zijn of het risico lopen het te worden”. Brussel en Antwerpen zijn de meest getroffen steden. De studie werd besteld door het federale ministerie van Volksgezondheid.

Besnijdenis van vrouwen is een praktijk die vooral in het tropische deel van Afrika voorkomt. Meestal in landen met een islamitische achtergrond, al is de praktijk eerder cultuur- dan godsdienstgebonden, want ook tussen islamitische landen zijn er grote verschillen. Eigenlijk zou je eerder naar bevolkingsgroep dan naar land van afkomst moeten kijken, maar om praktische redenen is er bijna geen enkele studie die dat doet. Ook in dit geval werkten de onderzoekers met het geboorteland van de vrouw en/of haar moeder.

Er zijn weinig goede cijfers beschikbaar. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt van 6,5 miljoen gevallen in het Westen, het Europarlement komt voor Europa op een half miljoen vrouwen die besneden zijn en 180 000 die risico lopen. Een Belgisch onderzoek uit 2003 kwam op een kleine drieduizend vrouwen, maar die hield bijvoorbeeld geen rekening met genaturaliseerde vrouwen, tweede generatie, asielzoeksters. De nieuwe studie doet dat wel. En ze telt ook de dochters mee die de vrouwen de jongste twaalf jaar kregen. Die lopen immers een hoog risico om ook besneden te worden.

De onderzoekers tellen bijvoorbeeld 1190 meisjes beneden de vijf jaar, en nog eens 1690 meisjes tussen 15 en 20, die risico lopen om besneden te worden tijdens de vakantie in het geboorteland van hun moeder, maar ook in Belgie. Goed om weten voor bijvoorbeeld huisartsen, Kind & Gezin en andere hulpverleners. Zo’n vijfduizend vrouwen tussen 20 en 50 zijn waarschijnlijk al besneden. Per jaar schenken die het leven aan een zeshonderdtal dochters.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen