ZGT reorganiseert in 2011

Array

Er komt in 2011 een flinke reorganisatie van de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo. Zo verdwijnt gecompliceerde chirurgie en traumatologie uit Hengelo. Specialisatie is onvermijdelijk: alles blijven doen wordt te duur. Dit meldt De Twentse Courant Tubantia. De Ziekenhuis Groep Twente (ZGT), waar beide ziekenhuizen toe behoren, kiest voor concentratie van een aantal specialismen in Almelo omdat hoog gekwalificeerde zorg op beide plaatsen simpelweg onbetaalbaar wordt.

Het draait om geld, en om kwaliteit. Tendens is dat ziekenhuizen worden afgerekend op het aantal behandelingen per specialisme. Halen de dokteren de drempel niet, dan wordt de ‘vergunning’ voor de behandeling ingetrokken. Ook zorgverzekeraars bemoeien zich met die discussie, getuige CZ, dat al met een eigen beoordeling van borstkankerzorg kwam.
Daarnaast speelt dat huisartsen steeds meer chronische zorg op zich nemen. De ziekenhuizen krijgen daardoor minder, maar wel complexere patienten. Omdat voor goede zorg een minimaal aantal behandelingen nodig is, is specialisatie onvermijdelijk. Het is te duur om alles te blijven doen.

Het gevaar ligt op de loer dat een ziekenhuis daardoor haar marktpositie ondermijnt. Afgelopen zomer werd ZGT hier pijnlijk mee geconfronteerd toen ze door personeelstekort tijdelijk de afdelingen Verloskunde sloot. Toen zwangeren eventjes niet in Hengelo terecht konden, koos een aantal vrouwen niet voor Almelo, zoals ZGT hoopte, maar voor Enschede. Zeker is dat ZGT in de toekomst maar een afdeling Verloskunde overhoudt. Of dat Hengelo of Almelo is, blijft nog onduidelijk.

Bron: De Twentse Courant Tubantia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen