Aanpak van luchtwegproblemen op het werk is lastig

De huidige bedrijfsgezondheidszorg ondervindt problemen bij de aanpak van luchtwegproblemen op de werkplek. Dat laat Frits van Rooy zien in zijn proefschrift. In diverse situaties slaagden de Arbo-diensten er niet in om de luchtwegproblematiek die ze aantroffen onder werknemers adequaat aan te pakken. Zij verzochten daarom om hulp van gespecialiseerde centra op het gebied van arbeidsgerelateerde luchtwegproblematiek.

Van Rooy schetst een nieuwe aanpak van arbeidsgerelateerde luchtwegproblematiek aan de hand van een serie studies in verschillende werknemerpopulaties waarbij er intensief wordt samengewerkt met de klinische gezondheidszorg en wetenschappelijke onderzoeksinstituten. De samenwerking bleek van essentieel belang te zijn om de luchtwegproblematiek bij werknemers goed aan te kunnen pakken.

In de huidige bedrijfsgezondheidszorg kan een dergelijke aanpak zich alleen ontwikkelen in gespecialiseerde onderdelen binnen de bedrijfsgezondheidszorg of in gespecialiseerde expertisecentra. Echter, om de kwaliteit van de huidige bedrijfsgezondheidszorg te verbeteren zal de organisatie en financiering van de bedrijfsgezondheidszorg moeten veranderen. Daarna zal de geschetste vorm van integrale bedrijfsgezondheidszorg zich pas goed kunnen ontwikkelen. Dit is noodzakelijk als men wil streven naar duurzame inzetbaarheid van werknemers, ook na hun 65e levensjaar.

16-11-2010, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Frits van Rooy, Geneeskunde
Proefschrift: An Interdisciplinary Approach to Occupational Respiratory Disorders
Promotor 1: Prof. dr. ir. D.J.J. Heederik
Promotor 2: Prof. dr. J-W.J Lammers
Copromotor 1: Dr. ir. R.Houba
Copromotor 2: Dr. J.M. Rooijackers

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen