Bedrust schadelijk bij probleem zwangerschap

Array

Bedrust ter preventie van een voortijdige bevalling kan schadelijk zijn voor moeder en kind. Dat is de conclusie van een literatuurstudie dat is gepubliceerd in Biological Research for Nursing.

De auteur van het artikel, Judith Maloni, hoogleraar bij Bolton School of Nursing van Case Western Reserve University, doet al ruim twintig jaar onderzoek naar bedrust bij zwangerschap en heeft alle bekende wetenschappelijke literatuur over bedrust, hoogrisicozwangerschappen, voortijdige bevallingen en de relatie met effecten op de gezondheid van moeder en kind verzameld.

Negatieve ervaringen
Zij vond verschillende nadelige gevolgen van bedrust bij zwangerschap. Zo is er sprake van verlies van spierkracht door atrofie, botverlies, gewichtsverlies en een lager geboortegewicht. Daarnaast zag zij vermoeidheid, verveeldheid en een verandering van de slaap-waakcyclus.  Voor en na de bevalling doen zich depressies voor, en vrouwen hadden last van neusverstoppingen, refluxklachten, indigestie en rugpijnen. De vrouwen hielden daarbij negatieve ervaringen over aan de zwangerschap en die worden volgens Maloni nauwelijke herkend en erkend door de medische professie.

Preventie nadelen
Volgens Maloni is er geen wetenschappelijk basis voor de veronderstelde effectiviteit van bedrust bij probleemzwangerschappen. Het voorkomt volgens haar een voortijdige bevalling niet en is ook niet veiliger voor moeder en kind, zoals doorgaans gedacht wordt. Als toekomstig onderzoek wel overtuigend bewijs vindt voor de effectiviteit van bedrust, dan moeten zorgverleners daarbij speciaal aandacht besteden aan de preventie en behandeling van de genoemde nadelige gevolgen, stelt Maloni.

Bron:MedNet

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen