Stijlvolle herdenkingsbijeenkomst St Radboud

Array

Gisteren vond de tweede jaarlijkse herdenking plaats in de aula van het Anatomisch Museum van de Radboud universiteit in Nijmegen, van overledenen die hun lichaam aan de wetenschap hebben geschonken.  Talrijke nabestaanden hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van het UMC St Radboud. Het  werd een stijlvolle ontmoeting die muzikaal werd ondersteund door het Osse Operakoor.

Arts/anatoom Joop van der Straaten  hield een helder betoog over de praktische kant van de terbeschikkingstelling. Hij vertelde zijn vak altijd met liefde en respect uit te hebben gevoerd en dit respect ook aan zijn studenten te hebben doorgegeven. Dr. Van der  Straaten is in zijn vrije tijd beeldhouwer en de maker van het herdenkingsmonument, dat hij vervaardigde uit een niet meer gebruikte  snijtafel van Portugees marmer.  Deze zaagde hij door, zodat er een soort altaar ontstond, waarop hij een ook door hem vervaardigde symbolische mythische vogel plaatste. De marmeren snijtafels werden gebruikt tussen 1955 en 2006 en zijn enige  jaren geleden vervangen door tafels  van roestvrijstaal.

Drs.  Sophie Bolt,  wetenschappelijk cultureel onderzoeker  antropologie  van de religie, belichtte daarna  de  emotionele kant en de redenen waarom mensen hun lichaam ter beschikking stellen. Door professor Corstens, lid van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud, werd,  begeleid door een aantal studenten, een bloemstuk gelegd op het monument, waarna de aanwezigen in de gelegenheid werden gesteld het monument te bezoeken en eventueel bloemen neer te leggen. Ook was er de mogelijkheid het Anatomisch Museum te bezoeken.

De zeer verzorgde bijeenkomst werd afgesloten met  een drankje en hapje.  Voor velen was het een emotionele bijeenkomst,  die troost gaf en het gevoel het leven van de overledene op een waardige manier afgesloten te hebben.

Het monument is een tastbare plaats geworden om te herdenken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen