Uitslag: Preventie goed voor volksgezondheid

Array

‘Het CDA ziet preventie als een vorm van rentmeesterschap; investeren in een gezonde leefstijl levert gezondheidswinst op. Goede investeringen leveren zo persoonlijke en maatschappelijke voordelen op. De komende jaren zullen we goed moeten kijken naar de kosten in de gezondheidszorg. Inzetten op gezondheidspreventie om erger te voorkomen is daarbij een belangrijk onderdeel’, zo zei CDA kamerlid Sabine Uitslag deze week in debat met de nieuwe minister van Volksgezondheid.

Het CDA wil duidelijke keuzes maken als het om preventie gaat en vroeg de minister naar haar hoofddoelen. CDAâster Uitslag wilde van de minister weten hoe de minister in de toekomst de effecten van preventie-interventies gaat monitoren zonder de bureaucratie te verhogen. Daarnaast wilde Uitslag weten op welke wijze gaat de minister de gemeenten hierbij gaat betrekken. ‘Ook wil ik weten of zij hiermee tegemoet komt aan de verschillen tussen de regio’s en de G4′,  aldus Uitslag.

‘Vertel je mensen hoe ze moeten leven, dan vergeten ze het. Maar laat je mensen het zien hoe ze het beste gezond kunnen leven, dan onthouden ze dat. Laat mensen meedoen. Dan zal men het gemakkelijker snappen’. Zo liet Uitslag zien hoe we preventie vorm kunnen geven. ‘Sluiten de preventieprogramma’s wel voldoende aan bij de belevingswereld van bijvoorbeeld kinderen met over- en ondergewicht? Of bij die van ouders?’, vroeg Uitslag de minister. Namens de CDA fractie gaf zij in het debat het advies mee de preventie te koppelen aan de sociale media en de belevingswereld van de diverse doelgroepen. Uitslag: ‘Een paar mooie voorbeelden hiervan zijn de EHBO cursus online, de diverse programmaâs over seksueel overdraagbare aandoeningen en programmaâs zoals âAlcohol de baas’ van Tactus verslavingszorg. E-health en dus ook E-preventie’. De minister gaf aan snel met een uitgebreide preventienota te komen en zij nam de adviezen van de CDA-fractie graag mee. Ook andere partijen zien de voordelen van E-preventie. ‘

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen