Zorg rond geboorte onderwerp van nieuwe studie

Vijf disciplines bieden zorg rond de geboorte: verloskundigen, kraamverpleegkundigen, opvoedingsadviseur, jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen. Als zij in Amsterdam werkzaam zijn, ontvangen zij dezer dagen een mail van Julius onderzoeker drs. Vincent Busch en prof.dr. Guus Schrijvers. Daarin vragen zij of zij een internet-vragenlijst willen invullen over hun onderlinge contacten en samenwerking. Het Julius Centrum doet dat onderzoek op verzoek van de Dienst Maatschappelijke Ondersteuning (DMO) van de Gemeente Amsterdam en werkt nauw samen met de GGD Amsterdam en andere betrokken Amsterdamse instellingen en instanties.

De afgelopen vijf jaar verschenen zestien nationale rapporten over de samenwerking tussen de genoemde vijf disciplines, die in Amsterdam samenwerken vanuit en binnen Centra voor Jeugd en Gezin. Die heten in die stad Ouder en Kind Centra (OKC’s) en bestaan al zo’n vijf tot tien jaar. De meeste van de zestien rapporten doen voorstellen voor betere samenwerking om daardoor eerder en beter opvoedproblemen bij (aanstaande) ouders en opgroeiproblemen bij zuigelingen te signaleren, signalen beter door te geven en adequater zorgaanbod op maat te realiseren.

De Stuurgroep Zwangerschap en  Geboorte verwacht in haar recente rapport ‘Een goed begin: veiligheid rond zwangerschap en geboorte’ dat onder andere een betere samenwerking tussen de genoemde vijf disciplines leidt tot een lagere perinatale sterfte. De makke van de zestien rapporten dat nog niet geïnventariseerd is, hoe de samenwerking op dit moment vormt krijgt, over welke onderwerpen deze gaat en aan welke facilitering de professionals vooral behoefte hebben. Het genoemde onderzoek van Vincent Busch gaat deze vragen beantwoorden. Medio 2011 is het onderzoek afgerond.Wilt u nu al meer weten over de opzet van de studie? Stuurt u dan een mail naar Vincent Busch op [email protected]

Medio maart 2011 start het Julius Centrum een Masterclass voor leidinggevenden en ervaren professionals in en rond Centra voor Jeugd en Gezin. De hierboven genoemde bestaande en wenselijke samenwerking vormt onderwerp van bespreking op een van de twaalf sessies van 15.00 -19.00 uur.  Annemiek van Woudenberg en Schrijvers leiden deze masterclass. Over enkele weken gaat de brochure de deur uit. Wilt u zeker zijn dat u die ontvangt? Stuur dan een mail naar masterclass organisator Petra Schimmel op [email protected].

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen