Zorggroepen helpen zwakke broeders in huisartsenland

Samenwerking rond diabetespatienten bestaat al sinds het begin van de jaren tachtig. Sindsdien is de gezondheid van Nederlandse patienten met diabetes  aanzienlijk vooruit gegaan. Hun sterftekans is kleiner geworden. De gemiddelde HbA1C is gunstiger geworden. De gemiddelde bloeddruk is eveneens gunstiger geworden. Het overgewicht nam af. Ook het aantal ziekenhuisopnames nam af. Van grote betekenis voor deze gunstige ontwikkeling waren de komst van de NHG standaard en later de multidisciplinaire standaard  voor diabetes behandeling en zorg. Ook speelde de komst van praktijkondersteuners een grote rol. De invloed van de recente keten-DBC en daarbij horende zorggroepen was minder belangrijk voor deze gehele ontwikkeling.

Dat blijkt uit de RIVM evaluatie. Woorden van deze strekking sprak UMC Utrecht hoogleraar eerstelijns diabetesgeneeskunde en huisarts dr. Guy Rutten. Hij deed dat tijdens een college voor de huisartsen van het Julius Centrum. Die zijn verantwoordelijk voor patientenzorg in de Julius gezondheidscentra in Leidsche Rijn, voor onderzoek, onderzoek en de opleiding van huisartsen te Utrecht. Rutten en ondergetekende (zie ook het bericht hieronder) hadden de eer voordrachten te houden voor de groep van circa dertig huisartsen over de relevantie van ketenzorg. De bijeenkomst stond onder leiding van de voorzitter van de huisartsengroep en hoogleraar huisartsgeneeskunde Niek de Wit. 

In de discussie na afloop van de lezingen  benadrukte ondergetekende de verschillen tussen de woorden ketenzorg, keten-DBC en zorggroep. De noodzaak van ketenzorg voor chronische zieken is inmiddels wel bewezen. Keten-DBC’s en zorggroepen per discipline zijn volop in ontwikkeling en moeten zich nog bewijzen. De aanwezigen zagen als voordeel van de zorggroepen, dat deze intervisie tussen huisartsen stimuleren. Zwakke broeders worden daardoor omhoog getrokken. In de gemiddelde uitkomsten is dat niet te merken. Maar door de zorggroepen komen slecht presterende huisartsen minder voor.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen