Congres: Hoe beslissen mensen over hun gezondheid

7e Nationale Congres Gezondheidsbevordering en Preventie
Beslist uw keuze? Wageningen, 27 en 28 januari 2011. Congres over hoe mensen beslissen over hun gezondheid.Mensen vinden gezondheid belangrijk en maken daarvoor allerlei keuzes. Het is voor de gezondheidszorg belangrijk te weten hoe dat gebeurt, zodat de preventieve en curatieve zorg effectiever kunnen worden.

Hoe maken mensen hun afwegingen? Welke waarden die mensen er op nahouden spelen daarin mee? Wat is de rol van emotie, van het verstand, van de omgeving? Waarin verschillen mensen in dit alles van elkaar? Kan gezond gedrag worden ‘afgedwongen’, ook om de schade van ongezond gedrag voor de samenleving te beperken? Zijn er mogelijkheden om het kiezen voor gezondheid (nog) makkelijker te maken? Hoe kijken mensen naar al die maatregelen die over hun gezondheid worden genomen? Wat betekent dat voor de professionals die zich met gezondheidsbevordering bezig houden?

Deze vragen staan centraal op het 7e Nationale Congres Gezondheidsbevordering en Preventie van 27 en 28 januari 2011 te Wageningen.

Prof. dr. Henriette Prast, de enige emotie-econoom van Nederland en lid van de Wetenschappelijke raad voor het Regeringsbeleid, formuleert een advies over de keuzearchitectuur van de overheid (hoe biedt de overheid de burgers keuzes aan?). Zij geeft tijdens het congres een helder overzicht van de meest recente kennis over menselijk keuzegedrag.
Prof. dr. Margriet Sitskoorn (hoogleraar klinische neuropsychologie, Universiteit van Tilburg) vertelt over de relatie tussen hersenen en gedrag en hoe deze te beïnvloeden is.

Als deelnemer kunt u kiezen uit ruim 65 interactieve sessies. Een greep uit het aanbod:
(*) Els Dragt is Trendwatcher en neemt u mee in de belevingswereld van jongeren: Generatie Zap of Generatie Gezond?
(*) Drs. Rik Lindhout (psycholoog) en drs. Wanda de Kanter (longarts) hebben een succesvolle methode ontwikkeld waarmee u mensen kunt motiveren om hun leefstijl te veranderen. Tijdens het congres laat ze zien hoe.
(*) Eddo van Santen verzorgt een workshop waarin u kunt werken aan uw eigen elevator pitch en waarin u kunt leren wat de kracht is van deze beïnvloedingsmethode.

(*) Dr. Luc Bonneux (epidemioloog) en prof. dr. Frans Meijman (medische wetenschaps- en publiekscommunicatie) gaan met de deelnemers in discussie over individuele keuzes versus maatschappelijke verantwoordelijkheid.
(*) Drs. Dick Hermans (CVZ), Rien Meyerink (RVZ) en Willem Wansink (journalist) gaan in debat over keuzes in het zorgpakket en waarom preventie wel of geen grotere plaats daarin moet krijgen.

Uiteraard kunt u ook kennis maken met nieuwe, innovatieve beïnvloedingsstrategieen en is er ruim aandacht voor de rol van sociale media, crowdsourcing, het gebruik van twitter en effectief schrijven voor het internet.
Het programma is te zien op de congreswebsite. Deelnemers kunnen zich via deze site aanmelden.

Inschrijven vóór 20 november levert korting op! Kijk op www.beslistuwkeuze.nl

Gezondheidsinsituut NIGZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen