Maak seks lekker duidelijk

Array

Hulpverlening Gelderland Midden
Nieuwe jongerencampagne

Jongeren leren weerbaar te worden tegen ongewenst seksueel gedrag
Op maandag 1 november 2010 was de aftrap van de landelijke campagne MAAK SEKS LEKKER DUIDELIJK. Het doel van de campagne is om jongeren weerbaar te maken tegen ongewenst seksueel gedrag. Want maar liefst 18% van de meisjes en 4% van de jongens is wel eens gedwongen om iets te doen of toe te staan op seksueel gebied.

Op www.maaksekslekkerduidelijk.nl worden jongeren uitgedaagd na te denken over hun wensen en grenzen en die van anderen. Soa Aids Nederland en de Rutgers Nisso Groep voeren de landelijke campagne uit in opdracht van de ministeries van VWS en OCW. De GGD van Hulpverlening Gelderland Midden voert de campagne in de regio Gelderland Midden. Op maandag 1 november en dinsdag 2 november was de GGD van Hulpverlening Gelderland Midden aanwezig op twee scholen in Gelderland Midden, om de campagne MAAK SEKS LEKKER DUIDELIJK regionaal te lanceren. De GGD-medewerkers deelden kraskaarten uit, met daarop een aantal vragen. De antwoorden op de vragen laten zien hoe jongeren denken over seksualiteit. Leerlingen konden vervolgens met hun eigen, uitvergrote handleiding op de foto.Je eigen handleiding
Posters in bushokjes en op scholen en online banners laten fotos van jongeren zien met hun handleiding op het gebied van seksualiteit. Want iedere jongere heeft zijn of haar eigen handleiding. Alleen zijn ze zich hiervan vaak niet bewust. De handleiding op één van de posters heeft bijvoorbeeld de tekst: Ik wil niet meteen een hand in mn broek. De algemene boodschap voor jongens is: let op signalen die meisjes geven en vraag naar wensen. Voor meiden is het advies: durf aan te geven wat je wensen en grenzen zijn. Als jongeren goed nadenken over hun wensen en grenzen, kunnen ze deze ook beter bewaken.

Op de Hyvescampagnewebsite www.maaksekslekkerduidelijk.nl worden jongeren uitgedaagd na te denken over hun handleiding en deze in te vullen. Ze kunnen hun eigen handleiding vervolgens vergelijken met die van hun Hyvesvrienden. De campagne richt zich ook op ouders en docenten. Zij kunnen tieners ondersteunen bij de seksuele ontwikkeling en het weerbaar worden. Daarvoor lanceren Soa Aids Nederland en de Rutgers Nisso Groep de website www.uwkindenseks.nl.

Veel ongewenst gedrag
Veel jongeren krijgen te maken met grensoverschrijdend seksueel gedrag. Dit blijkt uit het recente onderzoek Laat je nu horen van de Universiteit Utrecht en de Rutgers Nisso Groep. Ongewenst seksueel gedrag kan zowel fysiek (aanraken, zoenen, seks) als niet fysiek zijn. Een masturberend vriendje voor een webcam of seksueel getinte opmerkingen zijn voorbeelden van niet fysiek gedrag. Tot op zekere hoogte vinden jongeren bepaalde grensoverschrijdingen, zoals ongewenst aangeraakt worden, erbij horen. Dit blijkt uit het onderzoek Niet zomaar seks van de Rutgers Nisso Groep, waarbij 68 jongeren zijn geïnterviewd over hun beleving van seksualiteit. Meiden die langdurige of terugkerende ervaringen hebben met ongewenst seksueel gedrag hebben hier veel last van. Ze hebben gevoelens van angst, boosheid, schaamte, zelfverwijt en wantrouwen naar mannen. Alle jongeren zijn het erover eens dat het onacceptabel is als je wordt gedwongen om seksuele handelingen te verrichten.

Weerbaar worden
Hoe jongeren hun wensen en grenzen kenbaar kunnen maken, leren ze met de nieuwe online game Can you fix it? De game is te vinden op www.sense.info, dé jongerensite voor info over seksualiteit. Tien filmpjes tonen situaties die uit de hand dreigen te lopen. Jongeren kunnen zelf ingrijpen wanneer ze vinden dat hun grens is bereikt. Een lovecoach staat ze bij met adviezen.

Vier jaar lang campagnes
MAAK SEKS LEKKER DUIDELIJK is de eerste Nederlandse campagne ter bevordering van de seksuele gezondheid van jongeren uit een reeks van vier. Deze campagne focust zich op laagopgeleide jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Alle GGDen haken in hun regio aan op deze campagne. De komende vier jaar voeren Soa Aids Nederland en de Rutgers Nisso Groep campagnes uit die de strijd aanbinden met ongewenste seks en ongewenste gevolgen van seks, zoals soas en ongewenste zwangerschappen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen