‘May I have your attention please? A neuroscientific study into

Array

Maastricht University
Promotie mw.drs. Loes T.E. Kessels
Faculty of Psychology and Neuroscience.
Promotor: prof.dr. G.J. Kok. Co-promotores: dr. R.A.C. Ruiter en dr. V. van de Ven.
Titel: “May I have your attention please? A neuroscientific study into message attention for health information”.
Vrijdag 19 november 2010, 12.00 uur

Het realiseren van gedragsverandering via gezondheidsvoorlichting is een moeilijke en complexe taak. Gedeeltelijk is deze complexiteit toe te schrijven aan de wijze waarop mensen gezondheidsinformatie verwerken. Doel van het onderzoek was tot een beter inzicht te komen in de onderliggende werkingsmechanismen van verschillende vormen van gezondheidsinformatie, zoals persoonlijk relevante en bedreigende gezondheidsinformatie.

Aandachtsprocessen voor deze twee verschillende boodschappen werden onderzocht door het meten van hersenactiviteit (EEG en fMRI), oogbewegingen en reactietijden tijdens de verwerking van de informatie. De conclusie is dat persoonlijk relevante gezondheidsinformatie aandachtverhogend kan werken, terwijl het presenteren van bedreigende gezondheidsinformatie defensieve reacties kan oproepen.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen