Minder Wajong door maatschappelijke participatie op jonge leeftijd

Array

Als kinderen met een beperking op jonge leeftijd al in de maatschappij participeren dan zal het aantal jongeren dat afhankelijk is van een uitkering afnemen. Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde onderzoek ‘Meedoen leer je door mee te doen’ van ZonMw en Kennis- en Innovatiecentrum CrossOver. Het onderzoek, uitgevoerd door H&S consult, brengt in kaart of en op welke wijze er bij de zorg voor deze kinderen (0-12 jaar) aandacht is voor toekomstige maatschappelijke participatie.

Kinderen met een beperking belanden al op jonge leeftijd in het circuit van speciale zorg. Ze gaan naar speciale groepen binnen de kinderopvang, volgen speciaal onderwijs en wonen apart. Daardoor doen deze kinderen op belangrijke onderdelen niet of nauwelijks mee aan het gewone leven. En dat reikt verder dan het gebrek aan contact met minder speciale leeftijdsgenootjes.Geïntegreerde aanpak
In ‘Meedoen leer je door mee te doen’, is gekeken welke instellingen een sleutelrol vervullen in de zorgketen rondom deze kinderen en hoe deze instellingen kunnen bijdragen aan de maatschappelijke participatie van deze kinderen. De onderzoekers pleiten in de conclusies voor een geïntegreerde aanpak op zoveel mogelijk onderdelen. Ook bevelen zij aan om bij het indiceren en opstellen van behandelplannen voor een integrale aanpak te kiezen met aandacht voor de gevolgen op de langere termijn.

Groei Wajong
Het is zo belangrijk in te zetten op vroege participatie omdat de Wajong groeit. TNO heeft berekend dat bij ongewijzigd beleid 1 op de 11 jongeren in de Wajong terechtkomt en langere tijd afhankelijk zal zijn van uitkeringen. Daarnaast groeit ook het aantal jonge kinderen met een beperking (naar schatting 6 à 8% van de kinderen van 0-12 jaar; ofwel 150.000-200.000 kinderen). Deze ontwikkeling heeft ook gevolgen voor alle relevante instanties en sectoren. Zo zag bijvoorbeeld de jeugd-GGZ het aantal clienten in 2007 met 22% toenemen en ook de gehandicaptenzorg groeide met 6,3%. Daarnaast is het ook gewoon zo dat jongeren met een beperking er recht op hebben volop mee te doen; daarmee wordt voorkomen dat de Wajong nog verder groeit.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen