Negentien Veni-subsidies voor VU en VUmc

Negentien jonge onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en VU medisch centrum krijgen een Veni-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De onderzoekers krijgen elk 250.000 euro om gedurende een periode van drie jaar onderzoek te doen.

Onderzoekers
Rudi Berera: De regulering van fotosynthese (Biofysica)
Terwijl licht het levenssap is van fotosynthese, is te veel licht dodelijk. Om aan te veel licht het hoofd te bieden, hebben fotosynthetische organismen expliciete strategieen ontwikkeld. Met dit onderzoek willen we de moleculaire mechanismen aan de basis van deze bescherming te ontdekken.

Tjeerd Boonstra: Zelfregulatie van hersenactiviteit (Faculteit der Bewegingswetenschappen)
Talloze neuronen in onze hersenen zijn op elkaar afgestemd, vergelijkbaar met muzikanten in een orkest. In tegenstelling tot een orkest hebben hersenen geen dirigent. Dit onderzoek gaat na hoe neuronen samenwerken om ons lichaam gecontroleerd te kunnen laten bewegen.

Wouter Botzen: Individueel gedrag ten aanzien van extreme risico’s van klimaatverandering (Instituut voor Milieuvraagstukken)
Dit onderzoek bestudeert hoe individuen omgaan met onzekere risico’s van klimaatverandering, die gekenmerkt zijn door een kleine kans op grote gevolgen. Met experimenten en vragenlijsten wordt onderzocht hoe verzekeringen prikkels kunnen geven om maatregelen te treffen die natuurrampschade beperken.

Marie van Dijk: HELLP! Hoe werkt het? (Klinische Chemie)
Het HELLP-syndroom treedt op in ongeveer 1 op de 200 zwangere vrouwen en is gedeeltelijk erfelijk bepaald. In dit project wordt onderzocht hoe het geerfde molecuul werkt tijdens de zwangerschap. Hiermee wordt een laboratoriumtest ontwikkeld om HELLP op tijd te herkennen.

Jorg Endrullis: Betere beveiliging en kwaliteit van software (Theoretical Computer Science)
Computersystemen, klein en groot, met hun programma’s, dringen steeds meer door in ons dagelijks leven. Dit project ontwikkelt methoden voor het automatisch bewijzen van correctheid van programma’s om hun veiligheid te garanderen en hun kwaliteit te verhogen.

Elisa Giovannetti: Alvleesklierkanker: een aanval in het hart van de tumor (Medische Oncologie)
Alvleesklierkanker heeft een bijzonder slechte prognose vanwege de aanwezigheid van zeer kwaadaardige cellen in het hart van de tumor en ongevoeligheid voor huidige geneesmiddelen. Een innovatieve combinatie van geavanceerde tumormodellen en arraytechnieken zal nieuwe targets opleveren voor een effectieve behandeling.

Mattijs de Groot: Driedimensionale afbeelding van tumoren (Biomedical Physics)
Voor een effectieve behandeling van bijvoorbeeld darm- of longkanker is het belangrijk dat tumoren in een vroeg stadium zichtbaar worden gemaakt. De onderzoekers gaan een techniek ontwikkelen die met behulp van fluorescentie-endoscopie kleine tumoren driedimensionaal in beeld brengt.

Iddo Heller: Vingervlugge DNA-kopieerders betrapt (Physics of Complex Systems)
Dagelijks wordt ons DNA 100 miljard keer gekopieerd. Dit gebeurt zo snel dat de kopieermechanismen totnogtoe onbekend zijn. De onderzoeker zal individuele kopieerenzymen met tienduizend beeldjes per seconde filmen. Dit leert ons hoe kopieerfouten, die kunnen leiden tot ziekte en veroudering, voorkomen worden.

Markus Heydenreich: Plotselinge veranderingen begrijpen(Wiskunde)
Als natuurkundige systemen van toestand veranderen (denk bijvoorbeeld aan smeltende ijsblokken), ontstaan op het punt van overgang bijzondere effecten en fractalachtige structuren De onderzoeker analyseert wiskundige modellen van zulke overgangen met het doel deze structuren te begrijpen.

Wendy Janssens: Tanzaniaans ondernemerschap verzekerd (Ontwikkelingseconomie)
Microkrediet voor kleine ondernemers is steeds populairder in ontwikkelingslanden. Door hoge medische uitgaven komen de veelal onverzekerde ondernemers vaak in de problemen. Dit onderzoek kijkt of de combinatie van ziektekostenverzekeringen en microkrediet in Tanzania de effectiviteit van beide programma’s vergroot.

Ank de Jonge: Wat bevalt beter? (Academie Verloskunde Amsterdam Groningen)
Vrouwen kunnen kiezen waar ze willen bevallen. De vragen in dit onderzoek zijn: wat is de invloed van de plaats van bevalling en de hulpverlener (verloskundige of gynaecoloog) op complicaties bij vrouwen? En hoe ervaren vrouwen de zorg?

Marleen de Moor: Leefstijl en depressie: wat is oorzaak en gevolg? (Biologische Psychologie)
Veroorzaakt een ongezonde leefstijl (weinig sporten, veel drinken) meer depressie, of leidt depressie tot een ongezondere leefstijl? Of is er een onderliggende aanleg, bijvoorbeeld gekoppeld aan persoonlijkheid, die zowel depressie als een ongezonde leefstijl beïnvloedt? In dit onderzoek worden nieuwe methodes ontwikkeld die oorzaak en gevolg beter kunnen onderscheiden.

Paul Nicu: Ontwikkeling van medicijnen met quantummechanica (Theoretical Chemistry)
Voor de ontwikkeling van medicijnen is een precieze interpretatie van moleculaire spectra essentieel. Dit wordt bereikt via nauwkeurige kwantummechanische berekeningen. Het doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van snellere en nauwkeurigere kwantummechanische algoritmes voor gebruik in de farmaceutische industrie.

Eleftheria Pappa: Proces van de vorming van culturele identiteit (Letteren)
Eleftheria Pappa onderzoekt het proces van de vorming van culturele identiteit en de interculturele contacten tussen de Feniciers en de inheemse bevolking in het westelijke Middellandse Zeegebied in de Vroege IJzertijd.

Jamie Peters: Uitdoven van verslavingsgeheugen (Center for Neurogenomics and Cognitive Research)
De sterke associatie tussen verslavende stoffen en omgevingsfactoren trekt een hardnekkig geheugenspoor in het brein van verslaafden. Onderzoekers proberen deze associatie te doorbreken door een ander geheugen dat leidt tot uitdoven van verslavingsgedrag te versterken met behulp van experimentele medicijnen.

Lineke van der Sneppen: Vroeg diagnosticeren van kanker met een eenvoudige optische sensor (Laser Centre)
Als in patienten een kwaadaardige vorm van kanker ontstaat, zullen er in het bloed tumorcellen circuleren. De onderzoeker stelt voor om met nieuwe lichtbronnen en technologieen een goedkope en eenvoudige optische sensor te ontwikkelen voor het detecteren van deze kankercellen.

Kristine Steenbergh: Gespeelde gevoelens (Engelstalige Letterkunde)
Wat is het effect van geacteerde emoties op een theaterpubliek? In de Engelse Renaissance waren de meningen hierover verdeeld. Dit project onderzoekt die verschillende ideeen in de cultuurhistorische context van de opkomende publieke sfeer, en kijkt naar de rol van het toneel zelf in de ideevorming over het effect van emoties.

Sandra van Vliet: Suikers regelen immuunreacties (Celbiologie en Immunologie)
Onze eigen lichaamscellen, tumorcellen en binnendringende micro-organismen hebben elk een andere opmaak van suikers op hun oppervlak. Dit onderzoek bekijkt hoe onze immuuncellen op basis van die suikers beoordelen met welke categorie cellen ze te maken hebben.

Adriane Zekveld: Het oog als maat voor luisterinspanning (KNO/Audiologie)
Gehoorverlies en achtergrondrumoer vergroten de luisterinspanning en hierdoor vergroten de pupillen van het oog. De onderzoeker zal de pupilreactie relateren aan hersenactiviteit. Hierdoor kunnen verschillen in de pupilreactie tussen luisteraars en luistersituaties beter geïnterpreteerd worden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen