Nieuw bestralingscentrum vangt groei kankerpatiënten op

Array

Erasmus MC viert opening radiotherapeutische centra in Dordrecht en Suriname
Het Erasmus MC opent vrijdag 5 november een nieuw radiotherapiecentrum. Door deze uitbreiding in Dordrecht kunnen meer mensen behandeld worden tegen kanker. Dat is nodig omdat het aantal mensen met kanker stijgt. Tegelijkertijd met de opening in Dordrecht viert het ziekenhuis de opening van het eerste bestralingscentrum in Suriname. Hierdoor kunnen mensen in Suriname voor het eerst bestraald worden in eigen land. Tijdens de opening is er een live-verbinding tussen Suriname en Dordrecht en kunnen aanwezigen bij elkaar naar binnen kijken en met elkaar in contact komen.

Het bestralingscentrum in Dordrecht is een uitbreiding van het Erasmus MC-Daniel den Hoed. In 2012 zijn in Dordrecht vier bunkers in bedrijf die samen 160 mensen per dag kunnen bestralen. Voor veel patienten uit de regio brengt de nieuwe vestiging bovendien meer gemak: Ze kunnen dichter bij huis worden behandeld. ‘Patienten vinden dat prettig omdat ze vaak moeten terugkomen voor een bestraling, bij sommige behandelingen wel tot 30 maal. Door de kortere reistijd zijn ze weer sneller in hun eigen vertrouwde omgeving’, zegt Gerard van Rhoon subhoofd Radiotherapie Erasmus MC.

De dependance is geïntegreerd in de nieuwbouw van het Albert Schweitzerziekenhuis, lokatie Dordtwijk (project Gezondheidsboulevard). Patienten uit het gehele verzorgingsgebied van dit ziekenhuis, maar ook bijvoorbeeld uit Brabant, de Zuid-Hollandse eilanden en de Alblasserwaard kunnen voor bestraling voortaan gemakkelijker terecht binnen deze dependance Radiotherapie van het Erasmus MC.

Het Erasmus MC heeft een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van het radiotherapeutisch centrum in Paramaribo.  De Surinaamse vestiging is geen onderdeel van het Rotterdamse ziekenhuis. Afdelingshoofd Radiotherapie Peter Levendag heeft zijn jeugd in het Zuid-Amerikaanse land doorgebracht en vond de situatie van kankerpatienten schrijnend. ‘Een enkeling kan voor een bestraling naar Colombia of Nederland. Het nieuwe bestralingscentrum geeft veel mensen met kanker weer een toekomst’, zegt Levendag. Zijn afdeling heeft veel kennis overgedragen onder andere door Surinaamse artsen op te leiden tot radiotherapeuten. Ook na de opening blijven de banden sterk: deskundigen in Suriname kunnen voor vragen of een second opinion terecht bij Erasmus MC-Daniel den Hoed. ‘Daarvoor hebben we hoogwaardige teleconferentievoorzieningen aangelegd. Op deze afstand is het essentieel dat er zowel spraak- als beeldcontact bestaat voor een goede advisering.’

Het Radiotherapeutisch Centrum Suriname staat op het terrein van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. Er wordt bestraald in twee bunkers met massieve muren van twee meter dik beton. Op de openingsdag zal ’s avonds vanuit Dordrecht contact worden gelegd met Paramaribo en kunnen de aanwezigen in Suriname meeluisteren en kijken met een vergadering waarin deskundigen de behandeling van een patient doorspreken.

Recente artikelen