Onsterfelijk door nanotechnologie?

Dinsdag 9 november 21.25 uur Nederland 2
De Nieuwe Mens komt eraan. Wereldwijd vinden er experimenten plaats om met behulp van nanotechnologie een nieuw soort medicijn te ontwikkelen, die de menselijke levensduur en levenskwaliteit kan verbeteren. De vraag is echter: wat zijn de gevolgen van deze medische nanorevolutie? En zijn er risico’s?
In de nanotechnologie worden ultrakleine bouwstenen van de materie bewerkt en gemanipuleerd. Door te schuiven met atomen en moleculen zorgen wetenschappers ervoor dat materiaaleigenschappen intelligent worden verbeterd. Er zitten al nanodeeltjes in tal van producten, zoals fietsframes, zonnebrandcrème, autoruiten, middelen tegen zweetvoeten en vitaminepreparaten. Op medisch gebied deed de Universiteit van Maastricht een belangrijke stap door een nierdialyse uit te voeren met behulp van nanodeeltjes.
De Belgische transhumanist Philippe Van Nedervelde voorspelt een medische revolutie met zogeheten ‘nanorobots’ die, indien nodig, elke cel van het menselijk lichaam kunnen herstellen. Van Nedervelde: ‘Zodra die techniek praktijk geworden is, hoeft de mens niet meer te sterven aan welke ziekte dan ook.’
Maar wat zijn de risico’s? De vakbond FNV eist een opschorting van het maken van producten met kunstmatige nanodeeltjes zolang de gezondheidsrisico’s niet kunnen worden overzien. Aanleiding is een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature dat bepaalde kunstmatig gefabriceerde nanodeeltjes, net zoals asbestdeeltjes, kanker kunnen veroorzaken. Beleidsmedewerker Wim van Velen van de FNV: ‘De FNV zal nooit accepteren dat er gezondheidsrisico’s worden genomen ten bate van een nieuwe technologie. We zitten niet te wachten op een herhaling van de asbestramp, als gevolg waarvan in Nederland jaarlijks nog 400 tot 500 mensen sterven.’ In de uitzending van Labyrint: Wegen de risico’s van nanotechnologie op tegen de voordelen die ermee te behalen zijn?
Direct na de uitzendingkan kan er worden doorgepraat met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint Twittersessie. Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter: www.labyrint.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen